Lejo ontdekt het orkest

Wie kent Lejo niet? Het beroemde figuurtje uit Sesamstraat komt op bezoek bij philharmonie zuidnederland en maakt kennis met de instrumenten van het symfonieorkest!

Lejo, het unieke figuurtje uit Sesamstraat dat alleen bestaat uit een hand en een paar houten ogen, komt bij philharmonie zuidnederland voor een unieke uitdaging te staan. Hij moet opeens het orkest dirigeren, Lejo de Maestro! Maar hoe hij ook zijn best doet, het lukt niet. Logisch, als je niets weet van een orkest. Samen met de leerlingen verwondert Lejo zich over de instrumenten. Hij onderzoekt de klanken in het orkest en geniet van bekende muziek van onder andere Mozart, Dvorák en Rossini en van de variaties op Lejo’s eigen tune gecomponeerd door Mike Boddé.

Poppenspeler Leo Petersen speelt Lejo live vanuit een kleine filmset op het podium en de leerlingen kijken door Lejo’s ogen mee, soms zelfs ín de instrumenten! Zo is het een concert met drie dimensies: orkest, poppenspel en filmbeelden. Een heerlijke manier om het orkest te ontdekken.

Via het digitale lesmateriaal komt de uitvinder van Lejo in de klas, hij wil de kinderen inspireren om zelf nieuwe Lejo filmpjes te bedenken. Leo Petersen laat op het digibord zien hoe je met een hand, oogjes van papier, een attribuut en geluiden een nieuw filmpje kunt maken. De klas wordt een filmset! Ook maken de kinderen vast kennis met het orkest, enkele musici en de instrumenten. De dirigent, Sander Teepen leert de kinderen echt dirigeren. Het lijkt wel luchtschrijven met klinkende letters!

Tip! Voor CmK, Impuls Muziekonderwijs en DOOR!: De voorstelling wordt nog betekenisvoller voor de leerlingen als ze de instrumenten zelf mogen uitproberen op de muziekschool of bij de muziekvereniging in de buurt. We denken graag met je mee!

Deze voorstelling is ontwikkeld door het Orkest van het Oosten en Lejo. De philharmonie zuidnederland heeft het concept verder doorontwikkeld.

 

philharmonie zuidnederland

dirigent Sander Teepen spel Leo Petersen

regie Lise-Lott Kok muziek Toek Numan (bewerking)

Leerdoelen

Receptief
Reflectief

Doelgroep

PO

Programmalijn

Muziek/Dans/Drama/Literatuur (PO)

Disciplines

Muziek

Data

Eindhoven Muziekgebouw vr 25 jan 10.30 en 13.15 u Eindhoven Muziekgebouw ma 28 jan 10.30 en 13.15 u Valkenswaard De Hofnar wo 30 jan 10.30 u Bergeijk De Kattendans do 31 jan 10.30 en 13.15 u