Categorie van activiteit Cultureel aanbod instellingen
Soort activiteit Lessenreeks
Doelgroep PO
Leerjaar Groep 7, Groep 8

Architecten van een droomhuis

Ontwerp een droomhuis voor iemand in een rolstoel.

Denk na over de vormen, ruimtes, materialen, uiterlijk en uitstraling van een bijzondere dijkwoning. Geen idee is hierbij te gek zolang je deze kan onderbouwen. Maak op schaal een prachtige maquette en presenteer jullie unieke ontwerp. In een project van 6 weken gaan leerlingen o.l.v. een architect in de klas hiermee aan de slag.

We hebben iemand gevonden die de hulp van een stel jonge ontwerpers goed kan gebruiken. Hij zit in een rolstoel en heeft een stuk grond gekocht boven op een dijk. Hij heeft nog geen idee hoe zijn huis eruit moet komen te zien. Daarom krijgen jullie als ontwerpteam van hem complete creatieve vrijheid. Jullie mogen de vormen, uitstraling en inrichting van zijn huis helemaal zelf ontwerpen. Zolang je maar goed nadenkt over hoe hij daar fijn kan leven met zijn gezin.

Tijdens deze opdracht verplaatsen de kinderen zich als jonge ontwerpers in de behoefte en wensen van een opdrachtgever. Ze krijgen daarvoor een opdracht met veel creatieve vrijheid. Ze mogen de meest bijzondere ideeën verzinnen, maar worden wel gevraagd deze te toetsen aan de opdracht. Dit is een belangrijk onderdeel in een creatief ontwerpproces. Om dit goed te kunnen beoordelen, ervaren ze hoe het is om zelf in een rolstoel te zitten (wij nemen een kinderrolstoel mee die gedurende het project op school blijft).

Kinderen verzinnen in samenwerking de vormen van de ruimtes, de inrichting van het huis en de materialen voor vloeren en gevels. Ze zullen goed moeten overleggen en elkaar stimuleren om out-of-the-box te denken om tot een verassend ontwerp te komen. Uiteindelijk presenteren ze als ontwerpteam hun resultaat.

Aanbieder(s)

Architectuurlessen

Locatie

Op school

Losse inkoopprijs

€925 per klas

Datum

hele jaar mogelijk

Schooljaar

2021-2022, 2020-2021

Duur

6 lessen van 1,5 uur

Minimaal aantal leerlingen

12

Maximaal aantal leerlingen

30

Vereiste aantal begeleiders

geen

Culturele competenties

Creërend

Future skills

Creativiteit
Probleemoplosvaardigheden

Disciplines

Beeldend

Meemaak-/maakactiviteit

Maken