Stedelijke projecten

CultuurStation werkt graag mee aan brede culturele activiteiten in de stad. We bieden op die manier zoveel mogelijk jongeren de kans om deel te nemen aan kunstzinnige projecten die speciaal voor en door Eindhoven worden ontwikkeld. Zo leren zij niet alleen zichzelf en elkaar, maar ook hun eigen stad beter kennen.  

DDW

Ieder jaar, halverwege oktober, verandert Eindhoven in het grootste designfestival van Noord-Europa: de Dutch Design Week. Op tientallen locaties, door de hele stad verspreid, zijn expo’s en activiteiten te beleven. Van het Klokgebouw tot Sectie-C en van Manifestations tot Kazerne. Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs zijn tickets met korting verkrijgbaar.

CultuurStation organiseert jaarlijks een kort project bij de DDW, met een bezoek aan ontwerpers en workshops. In het aanbod voor het vo op deze site staan gratis lesbrieven rondom design maken (procesgericht werken) én bekijken. Ook in de Digitale Scheurkalender Eindhoven is design en terugkerend onderwerp, als DNA van onze stad.

GLOW- NEXT GENERATION

Ieder jaar ondersteunt Cultuurstation de organisatie van GLOW bij een project speciaal voor de scholen: GLOW - Next Generation.
Tijdens lichtfestival GLOW zie je lichtkunstwerken van kunstenaars en vormgevers uit verschillende landen. De organisatoren van GLOW bepalen elk jaar een ander thema en daardoor wordt GLOW elk jaar weer een andere ‘tentoonstelling’. Met GLOW Next Generation sluiten we aan bij dat thema en bieden we deelnemende scholen lesbrieven en/of workshop. 
Het thema voor 2024 is The Stream. ‘The Stream is noodzakelijk; het vertegenwoordigt de natuurlijke kracht die we bezitten om te bewegen, te navigeren en te evolueren. Zonder deze voortdurende stroom verstilt het. The Stream beperkt zich niet alleen tot water of elektriciteit. Het heeft ook een culturele dimensie. Stromen regelen het sociale verkeer en bepalen onze ontmoetingsplaatsen, ondanks hun vloeibaarheid zijn ze in staat ons te binden. Als een menigte die gestaag door de lanen trekt en onbewust kiest voor subtiele, onofficiële wandelpaden, tot een zwerm vogels die zonder leiding maar toch gezamenlijk een richting selecteert.’

Vooraankondiging scholenproject GLOW 2024

Stap op de rode loper

Stap op de rode loper biedt een prikkel die ervoor moet zorgen dat de leerlingen in het VMBO meer gaan lezen. Om leesmotivatie en leesplezier extra te vergroten worden er workshops georganiseerd op diverse locaties in Eindhoven.

Lees meer