Categorie van activiteit Cultureel aanbod instellingen
Soort activiteit Lessenreeks
Doelgroep PO
Leerjaar Groep 4, Groep 5

Meesters in materialen

Glas in lood, ruw beton, generfd hout of toch blauwe bakstenen?!

Er zijn veel materialen waarmee we kunnen bouwen. Hierdoor zien gebouwen er (gelukkig) verschillend uit. Maar wat zijn de eigenschappen van deze materialen? En welke materialen passen bij welk onderdeel van een gebouw? 

Kinderen doen onderzoek naar diverse bouwmaterialen. Ze voelen, besnuffelen en bestuderen stukjes materiaal om vervolgens op basis van de onderzochte materialen een nieuwe gevel voor een bestaand gebouw te ontwerpen. Zijn de materialen licht of zwaar? Zijn ze glad of ruw? En welke patronen herken je in het materiaal?

Deze vragen beantwoorden kinderen op creatieve wijze. Ze ontdekken tijdens hun onderzoek de expressieve eigenschappen van de materialen. Denk bijvoorbeeld aan de textuur en de kleur. Vervolgens gaan de kinderen al tekenend bestaande architectuur onderzoeken. Ze bestuderen de materialen en tekenen deze na door de kleur en textuur af te stemmen op het gebruikte materiaal. Uiteindelijk krijgen ze een uitdagende ontwerpopdracht waarbij ze al samenwerkend verschillende materialen een plek geven binnen hun eigen ontwerp voor een nieuwe gevel.

 

Aanbieder(s)

Architectuurlessen

Locatie

Op school

Losse inkoopprijs

€435 per klas

Datum

hele jaar mogelijk

Schooljaar

2021-2022, 2020-2021

Duur

3 lessen van 1,5 uur

Minimaal aantal leerlingen

12

Maximaal aantal leerlingen

30

Vereiste aantal begeleiders

geen

Culturele competenties

Analyserend
Creërend

Future skills

Creativiteit
Samenwerken

Disciplines

Beeldend

Meemaak-/maakactiviteit

Maken