Categorie van activiteit CmK cultuurtraject op maat, Cultureel aanbod instellingen
Soort activiteit Workshop
Doelgroep PO
Leerjaar Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4

Kunstlab: beeldend de wereld onderzoeken!

Kan je de wereld onderzoeken door middel van kunst? Al honderden jaren beginnen wetenschappers hun onderzoek met observeren en experimenteren. Dit is de basis van het kunstlab.

Tijdens deze workshop gaan de leerlingen op onderzoek uit aan de hand van een klassikaal thema. Ontdekdozen gevuld met allerlei verschillende materialen nodigen de leerlingen uit om op eigen wijze het onderwerp creatief te onderzoeken. Kijken, voelen, (be)schrijven, teken, schilderen, of meerdere materialen combineren: alles is mogelijk. Het gaat erom dat iedere leerling een eigen proces volgt. Het gaat om het onderzoek, en fouten maken mag!

Centraal in deze workshop staat tijd en ruimte bieden, zodat de leerling eigen ideeën kan volgen. Materiaalonderzoek is hierbij een essentieel onderdeel. Het creatieve proces, de experimenten, de schetsen en aantekeningen worden vastgelegd in een eigen onderzoekboek.

Het vakoverstijgende karakter van deze workshop zorgt ervoor dat er makkelijk een link gelegd kan worden met andere vakken zoals natuur, wereldoriëntatie, geschiedenis maar ook taal en burgerschap kunnen aan bod komen.


Alle lessen worden door mijzelf begeleid, in samenwerking met de vaste leerkracht. Hoe meer input ik krijg van de leerkracht voorafgaand aan de workshop, hoe meer de workshop en de onderzoeken van de kinderen zullen aansluiten bij de lesthema’s en leerdoelen.

De leerkrachten kunnen kiezen uit de volgende thema’s:

•    Natuur, de onzichtbare wereld.

Met een vergrootglas en allerlei beeldende materialen gaan de leerlingen vondsten uit de natuur onderzoeken. Dit kunnen veren, schelpen of bladeren zijn, naar gelang het seizoen of het lesthema.

•    Kunst, ik zie ik zie

Door middel van de kijkmethode visual thinking leren de kinderen een kunstwerk goed te bekijken. Daarna mogen zij met de aangeboden materialen  op beeldend onderzoek uitgaan.

•    Taal, woord in beeld

De leerlingen gaan aan de slag met druktechnieken en lettervormen, om spelenderwijs met taal en woorden bezig te zijn.

Aanwezigheid van een betrokken leerkracht is helpend en wordt zeer gewaardeerd!

Aanbieder(s)

kunstjuf.net

Locatie

Op school

Losse inkoopprijs

€120 per groep

Additionele kosten

50 euro materiaalkosten

Datum

Schooljaar

Schooljaar

2024-2025

Duur

90 minuten

Culturele competenties

Analyserend
Creërend

Disciplines

Beeldend

Meemaak-/maakactiviteit

Maken