Categorie van activiteit Cultureel aanbod instellingen, Voorstellingen VO
Soort activiteit Voorstelling
Doelgroep VO
Leerjaar VMBO 1-2, HAVO 1-2, VWO 1-2-3, Praktijkonderwijs, Speciaal onderwijs, Brugklas

WhatsOké?!

WhatsOké?! Interactieve voorstelling over Social Media

‘Wie zit er op instagram, Twitter, Vine, Facebook, Whatsapp of Snapchat? Is er ook iemand die een eigen blog bijhoudt? Inderdaad, ook vandaag is de score 100%! Iedereen is, op één of andere manier, actief op de digitale snelweg. ‘We are always on’.

Social media zijn hartstikke handig, leuk en interessant. Jongeren brengen er ontzettend veel tijd op door. Het checken van de verschillende profielen werkt verslavend en een ‘verloren moment’ wordt tegenwoordig standaard ingevuld met een blik op de telefoon. Jongeren vinden het heerlijk mee te gluren met de belevenissen van al hun vrienden en vriendinnen. Je kunt er zo fijn ‘druk’ mee zijn. En online leeft iedereen natuurlijk ‘the perfect life’.

 

Maar is dat wel zo? Of wordt er ook geroddeld op WhatsApp? Digitaal durft iedereen tenslotte net dat kleine beetje meer! Net even wat gevatter, sexyer of lomper. Alles om erbij te horen! Het is niet verplicht om direct te reageren op social media. Maar ervaart een leerling dit ook zo? Het is tenslotte direct zichtbaar of een bericht gelezen is. En wat kan een jongere doen als iemand zich online anders voordoet dan hij of zij in werkelijkheid is?

De richtlijnen voor het juiste gebruik van social media worden pas nú ontdekt en geschreven. Er bestaan nog geen dikke handboeken waar opvoeders uit kunnen putten. Samen inzichten delen en afspraken maken, blijkt voor de online wereld meer dan nodig.

Want naast hartstikke handig, leuk en interessant zitten er aan social media een aantal schaduwzijden. Dit wordt al snel duidelijk tijdens deze interactieve voorstelling. Leerlingen herkennen zich direct in de verschillende personages, gedachten en acties. Maar wat vinden ze als de geschetste online wereld een façade blijkt te zijn? Delen ze de gespeelde ervaringen? Tijdens de voorstelling worden online verwachtingen, mogelijkheden en keuzes besproken. Ook is er aandacht voor nare digitale ervaringen en eventuele vervolgstappen.

Kennis als uitgangspunt

Voor het ontwikkelen van ouderavonden en voorstellingen, werkt Helder Theater samen met GGD, Novadic Kentron, Bureau HALT, het Trimbos instituut en Centra voor jeugd en gezin.

Heeft u vragen over de voorstelling WhatsOké?! Neem dan gerust contact met ons op. Natuurlijk bereikt u ons ook via T 06-107 53 230.

Deze voorstelling is ontwikkeld in samenwerking met: Mediafullness

Aanbieder(s)

Helder Theater

Locatie

Op school

Losse inkoopprijs

voor boekingen neem contact op met Helder Theater Info@heldertheater.nl of telefoon: 0610753230

Datum

in overleg

Schooljaar

2024-2025, 2023-2024, 2022-2023, 2021-2022, 2020-2021, 2019-2020

Te betalen met cultuurkaart

Ja

Duur

50 minuten

Maximaal aantal leerlingen

50

Vereiste aantal begeleiders

1 docent per klas

Culturele competenties

Receptief
Reflectief

Future skills

Kritisch denken
Communiceren

Disciplines

Theater