Categorie van activiteit Cultureel aanbod instellingen
Soort activiteit (digitaal) lespakket
Doelgroep PO
Leerjaar Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

Minimusical 'Als het water stijgt...'

Als het water stijgt... is een minimusical. 

Het thema is duurzaam omgaan met kleding en/of de bewustwording hiervan. 

In de handleiding staat alles beschreven: een korte inhoud project, het toneelverhaal, de liedjes (teksten op bekende Kinderen voor Kinderen liedjes), werkvormen hoe met de kinderen te werken, artikelen over hergebruik van kleding en/of textiel (met achtergrondinformatie).

De kinderen (8-12 jaar) maken een kort toneelstuk met liedjes (30-60 minuten). Eén groepje maakt de decors, een ander groepje maakt de toneelkleding (van oude kleren), een derde groepje leert de liedjes en een vierde groepje maakt het toneelspel.

Het verhaal:

We zijn in het jaar 2084. Een aantal wetenschappers, ver over de 70, zit in een rusthuis en ziet op televisie dat er een watersnoodramp dreigt. Door de opwarming van de aarde is de zeespiegel zo gestegen dat grote delen van Nederland onder water staan. De dijk die bij Eindhoven is gebouwd zal het spoedig begeven. Dit grijpt de ouderen erg aan. Er zijn ook kinderen die erg bang zijn, want wat gebeurt er als de stad onder water komt te staan?

Eén van hen is professor Sjakie Slim en heeft een tijdmachine gebouwd. Ze besluiten met een paar oudjes terug naar 2019 te reizen en de mensen te vertellen hoe ze beter met het milieu moeten omgaan.

Wanneer ze in 2019 aangekomen zijn zien ze winkelende meisjes die heel veel kleren kopen maar ze ook weer weggooien. De oudjes geven de meisjes tips hoe ze duurzaam net kleding kunnen omgaan. De meisjes nemen deze tips ter harte en gaan aan de slag. Uiteindelijk zijn ze blij dat ze naar de oudjes geluisterd hebben.

In de handleiding staat beschreven hoe samen met de leerlingen een minimusical gemaakt kan worden. Er kan met meerdere groepen aan de musical gewerkt worden.

Aanbieder(s)

Stichting Fair Trade Eindhoven

Locatie

Op school

Losse inkoopprijs

gratis

Additionele kosten

bij inhuren deskundige 45 Euro per uur

Datum

in overleg

Schooljaar

2024-2025, 2023-2024, 2021-2022, 2020-2021

Duur

4 tot 6 x 1,5 uur

Minimaal aantal leerlingen

20

Culturele competenties

Creërend

Future skills

Creativiteit
Samenwerken

Disciplines

Beeldend
Muziek
Theater

Meemaak-/maakactiviteit

Maken