Muziekmechaniek: workshop met het Doe-orgel

Hoe kan het dat, wanneer er een toets wordt ingedrukt, er geluid uit een pijp komt? Het orgel is een bijzonder muziekinstrument waarbij kunst en techniek samen komen. Hoe komen orgelklanken tot stand? Hoe zit dat bijvoorbeeld met luchtdruk en hoe werken de mechanieken die al die pijpen aansturen?

Die vragen worden inzichtelijk beantwoord wanneer leerlingen zelf een orgel bouwen.

Zelf een orgel bouwen met een orgelbouwpakket, klanken ermee produceren en muziek maken.
Leerlingen maken een ontdekkingstocht naar de mechanische en natuurkundige processen die samenhangen met de productie van muzikale klanken.
Het orgel is een verzameling van diverse muziekinstrumenten en is eigenlijk te beschouwen als een mechanisch orkest. We willen leerlingen openstellen voor de bijzondere en rijke klankmogelijkheden van het het pijporgel.
We willen ze ook vertellen over de geschiedenis en de culturele achtergrond van het pijporgel die zelfs teruggaat tot in de oudheid en dus niet per se iets van de kerk is. Ook in concertzalen vind je ze. 

In een voorafgaande les kan de docent van de klas putten uit deze lesbrief voor een introductie van de orgelbouw die is bijgevoegd. Aansluitend op deze workshop is er nog een mogelijkheid om met de klas een echt orgel te bezoeken in de Petruskerk in Eindhoven waar onze orgelbouwer/organist rondleidingen geeft (zie onze andere activiteit).

Leerdoelen

Analyserend
Creërend

Doelgroep

PO
SBO

Programmalijn

Beeldend/Design/Erfgoed/Kunst en Technologie (PO)
Cultuur&ik

Disciplines

Kunst en Technologie
Muziek

21ste eeuwse vaardigheden

Creativiteit
Samenwerken

Data

In overleg