Categorie van activiteit vmbo-theatermenu
Soort activiteit Voorstelling
Doelgroep VO, VSO
Leerjaar VMBO 1-2, VMBO 3-4

Spreken Zonder Woorden - Aya

Op het Europese vasteland woedt een nieuwe oorlog, Oekraïense vluchtelingen zoeken een veilig onderkomen. In Nederland vinden vele vluchtelingen een nieuw (t)huis. ‘Aya op de huid: Spreken zonder woorden’ is een duet over hoe het is om een leven op te bouwen in Nederland. Na de voorstelling gaan de dansers met leerlingen over het thema in gesprek.

Marko Šakić kwam op vijfjarige leeftijd samen met zijn familie vanuit zijn geboorteland Bosnië en Herzegovina naar Nederland, op de vlucht voor de Bosnische burgeroorlog. Thu Hang Pham is geboren in IJmuiden. Haar ouders zijn migranten uit Vietnam die in de nasleep van de Vietnamoorlog hun reis naar Nederland begonnen. Hoewel hun wortels in twee verschillende continenten liggen, tienduizenden kilometers van elkaar, zijn er toch overeenkomsten tussen beide. Alle twee groeien ze op, tussen, of met, meerdere culturen en op beide heeft het oorlogstrauma van hun ouders impact.

‘Aya op de huid: Spreken zonder woorden’ vertelt het verhaal van Marko en Thu Hang. Over hoe je je als kind leert wapenen tegen een gespannen sfeer thuis en over hoe moeilijk het is dat weer af te leren in je volwassen leven. Over hoe ingewikkeld het is als je je zo goed mogelijk probeert aan te passen aan de gewoonten en gebruiken van de Nederlandse cultuur, maar tegelijkertijd wordt afgestraft binnen de muren van je ouderlijk huis. Over het gevoel ‘anders’ te zijn en over pesten. Maar het is ook een verhaal over vriendschap en passie.

Marko en Thu Hang zijn door middel van dans thuisgekomen en dat zie je. Ze dansen om te verwerken, om te vergeten, om te genieten… Ze dansen om te overleven en om volledig zichzelf te kunnen zijn.

‘Eigenlijk zou iedereen dit moeten zien, jullie bespreken onderwerpen die zo belangrijk zijn voor jongeren en te veel onbesproken blijven.’ docent VO.

Choreografie en regie: Anne Suurendonk Concept: Wies Bloemen
Dans: Thu Hang Pham & Marko Šakić

Inschrijven vmbo-theatermenu

Foto's Sjoerd Derine

Aanbieder(s)

CultuurStation

Locatie

Parktheater

Datum

6 maart 2024

Schooljaar

2023-2024

Duur

60 minuten (duet ongeveer 35 min, nagesprek ongeveer 20 minuten)

Maximaal aantal leerlingen

60

Culturele competenties

Receptief
Reflectief

Disciplines

Dans
Theater

Meemaak-/maakactiviteit

Meemaken