Categorie van activiteit CmK cultuurtraject op maat, Schoolvoorstelling
Soort activiteit Voorstelling
Doelgroep PO, SBO
Leerjaar Groep 7, Groep 8

Doe maar niet - Lara knoops en Lotte Timmermans

Een dynamisch dansduet over (on)gewenst fysiek contact.

‘Doe maar niet’ is een theatrale dansvoorstelling vormgegeven door twee dansers, Lara en Lotte.
Het dansduet gaat over de fysiek gewenste afstand tussen mensen. Wat vind je fijn? Wat niet? Hoe geef je aan wat je niet fijn vindt? Wat zijn jouw grenzen?

Het kijken en praten achteraf over de voorstelling vraagt wat van het creërende en reflecterende vermogen van de leerlingen. De leerlingen worden namelijk meegezogen in een duet dat letterlijk allerlei kanten op gaat. Verschillende emoties vliegen voorbij. Herkenbare relaties en situaties doen zich al dansend voor. Herkent de leerling zich hierin? Kunnen de leerlingen het associëren met situaties die zij beleven in het dagelijks leven? Wat doet deze beleving met hen?
Dit opent een reflectief gesprek. Een nagesprek over grenzen. Je eigen grenzen kunnen voelen en durven aangeven. Dit onderwerp zien wij als een groot belang in de sociale en emotionele ontwikkeling van jongeren en heeft meer aandacht nodig.

Door middel van deze voorstelling kunnen diverse actuele thema’s aangehaald en besproken worden. Denk bijvoorbeeld aan het thema #metoo, huidhonger door COVID-19, seksuele voorlichting, effecten van social media, grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik.

Dansworkshop na de voorstelling mogelijk
Lara en Lotte zijn naast performers ook professionele dansdocenten. Hierdoor zijn er diverse mogelijkheden om op maat gemaakte workshops na de voorstelling plaats te laten vinden aan de hand van het thema. De leerlingen worden op een creatieve en speelse manier uitgedaagd in een workshop en ontdekken middels dans hun eigen grenzen, fysieke mogelijkheden en wellicht talenten!

‘Doe maar niet’ zet jongeren aan het denken. Het maakt hen bewust over (on)gewenst fysiek contact bij zichzelf en bij de ander. Deze voorstelling zal daarom een impact maken op het sociaal en emotioneel bewustzijn van jongeren. Hiermee willen Lara en Lotte, een bijdrage leveren aan de maatschappij, als danser, dansdocent en vooral als respectvol mens.

 

Aanbieder(s)

CultuurStation

Locatie

Op school

Losse inkoopprijs

op school in gymzaal: €650

Additionele kosten

reiskosten + optioneel €100 per workshop, minimaal 2 workshops

Datum

1, 2, 4 april 2025 (eerste voorstelling om 10:00 uur)

Schooljaar

2024-2025, 2022-2023

Duur

30 minuten+15 minuten nagesprek + voorbereiding en reflectie door de leerkracht a.d.h.v. begeleidende lesbrief

Maximaal aantal leerlingen

op school 75

Culturele competenties

Receptief
Reflectief

Disciplines

Dans

Meemaak-/maakactiviteit

Meemaken