Categorie van activiteit Cultureel aanbod instellingen
Soort activiteit Workshop
Doelgroep VO
Leerjaar HAVO 1-2, HAVO 3-4-5, VWO 1-2-3, VWO 4-5-6

Maquetteworkshop

De maquette is voor een architect een onmisbare tool tijdens het ontwerpen. Een maquette biedt de mogelijkheid om een zelf ontworpen ruimte op schaal te onderzoeken, door te ontwikkelen en te presenteren aan anderen. De maakvaardigheden die nodig zijn voor het maken van een maquette mogen hierbij geen drempel vormen. Daarom combineert deze workshop het leren van ontwerpend denken met het aanleren van technische maakvaardigheden. De leerlingen krijgen daarmee het vertrouwen om hun ruimtelijke ideeën te ontwikkelen.

Na een aantal kleine ontwerpoefeningen gaan de leerlingen aan de slag met een prikkelende opgave. Voor deze opgave maken de leerlingen in groepsverband een maquette van hun eigen ontwerp. Het ruimtelijk inzicht wordt op de proef gesteld en er moeten keuzes worden gemaakt over bijvoorbeeld materiaal, grootte en oriëntatie. De leerlingen werken hun ontwerp uit in een maquette op schaal 1:50. Daarvoor krijgen de leerlingen een schaalpoppetje wat ze kunnen gebruiken om rekening te houden met het maken op schaal en in verhouding. 

Naast het aanreiken en oefenen van de maakvaardigheden, focussen we tijdens de workshop op het (groeps)proces van ideeontwikkeling. Daarbij is de koppeling tussen uitwerking en gedachtegang erg belangrijk. Wat is belangrijk om te laten zien voor jullie idee? Het hoofddoel van de workshop is dan ook het leren ontwerpend denken met maquettes als (ruimtelijk) middel.

Qua opgave kunnen we een grote diversiteit aan thema's aanbieden. Enkele voorbeelden waar we ervaring mee hebben zijn:

- ruimte in de natuur (cabin)

- wereldexpo (paviljoen)

- de leeromgeving (school/campus)

- dixi-design (openbaar toilet)

Aanbieder(s)

Architectuurlessen

Locatie

Op school

Losse inkoopprijs

in overleg, afhankelijk van aantal leerlingen

Datum

op aanvraag, door het hele jaar heen

Schooljaar

2024-2025, 2023-2024, 2022-2023, 2021-2022, 2020-2021, 2019-2020

Te betalen met cultuurkaart

Ja

Duur

120 tot 240 minuten

Culturele competenties

Creërend

Future skills

Kritisch denken
Samenwerken

Disciplines

Beeldend
Cultureel erfgoed

Meemaak-/maakactiviteit

Maken