Categorie van activiteit CmK cultuurtraject op maat, Cultureel aanbod instellingen
Soort activiteit Lessenreeks
Doelgroep PO
Leerjaar Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

Licht op de toekomst

Ga samen met STRP op onderzoek uit en experimenteer met de creatieve en alternatieve mogelijkheden van licht en augmented reality.

In deze workshop werken leerlingen in twee lessen van 90 minuten toe naar een interactieve expo. In deze expo komen de kunstwerken van de leerlingen tot leven door inzet van de Augmented Reality (AR) app Artivive. De leerlingen maken in groepjes van 2 of 3 een 2D kunstwerk van vormen, patronen en een digitale videolaag. De videolaag bestaat uit een video-opname waar vormen aansluitend bij muziek voor een RGB-lamp bewogen worden. Dit resulteert in abstract lichtkunstwerk met lijnen, schaduwen en lichtspelen.

De leerlingen leren de video en het kunstwerk samen te voegen door de inzet van Artivive om een interactief lichtkunstwerk te creëren. Aan het einde van de workshopserie presenteren en bekijken de leerlingen alle kunstwerken met de Artivive app in een expo in de klas. De kunstwerken mogen mee naar huis genomen worden of krijgen een plek in de school zodat ze ook door anderen te bewonderen zijn. De interactieve kunstwerken zijn daarna nog twee maanden te bekijken met de Artvive app.

Leerdoelen

•    De leerlingen kunnen een eigen mening vormen en benoemen wat hen aanspreekt en wat zij voelen bij eigen werk en dat van anderen.

•    De leerlingen gebruiken actief hun zintuigen om video- en lichtkunst te analyseren. Zij kunnen relaties leggen tussen audio, vorm, kleur, beweging en emotie.

•    De leerlingen vergroten door middel van onderzoek hun vaardigheid om digitale middelen, technieken en technologieën toe te passen.

•    De leerlingen kunnen hun eigen kunstuiting waarin technologie is toegepast, presenteren en vertellen over de vorm, functie en inhoud van het werk.

Aanbieder(s)

STRP

Locatie

Op school, STRP

Losse inkoopprijs

€350 per groep voor een programma bestaande uit een lesbrief en 2 lessen van 90 minuten.
 

Additionele kosten

reiskosten €0,19 per kilometer of 2e klasse OV, obv nacalculatie

Datum

op aanvraag

Schooljaar

2024-2025, 2023-2024, 2022-2023, 2021-2022

Te betalen met cultuurkaart

Ja

Duur

2x 90 minuten

Maximaal aantal leerlingen

30 per groep

Vereiste aantal begeleiders

1 per klas

Culturele competenties

Creërend
Reflectief

Future skills

Creativiteit
Kritisch denken

Disciplines

Kunst en Technologie

Meemaak-/maakactiviteit

Maken

Indicator(en) voor de inzet van technologie

Technologie wordt gebruikt als tool of medium: De leerling gebruikt technologie om kunst te maken.
Kunst & Technologie activiteit inzetten om verwonderen en dromen te stimuleren: De leerling komt in aanraking met technologische kunst die aanzet tot verwonderen en dromen.

Technologie waarmee wordt gewerkt

Licht en/of geluid

Aansluiting met andere disciplines

Natuurkunde