Categorie van activiteit Cultureel aanbod instellingen
Soort activiteit Lessenreeks
Doelgroep PO, SBO
Leerjaar Groep 6, Groep 7, Groep 8

Een kleurrijke plek waar ik mij prettig voel

De lessenreeks ‘Een kleurrijke plek waar ik mij prettig voel’ is geschikt voor elke school die aandacht wil besteden aan levensbeschouwing, sociaal-emotionele vaardigheden, samenleving, mediakunst en burgerschap. In deze lessen staat kleurbeleving centraal, waarbij mediakunst de blik van de leerlingen binnen en buiten de school verruimt. In deze lessenreeks staan we stil bij het gevoel, de beleving en de omgeving van de leerlingen en leren zij hierop te reflecteren middels beeld.

We staan stil bij wat kleur doet met ons en ons gevoel en hoe we met kleuren een beleving kunnen veranderen.

We staan stil bij wat kleur doet met ons en ons gevoel en hoe we met kleuren een beleving kunnen veranderen. In dit project ontwerpen de leerlingen kunstwerken waaruit blijkt wat voor hen een prettige plek is en verbinden aan emoties en kleuren aan. Door de kunstwerken in de leeromgeving te plaatsten, dragen ze het prettige gevoel van de leerlingen uit. De leerlingen en de leerkracht kunnen hierover met elkaar in gesprek blijven en ze bovendien in andere lessen laten terugkomen. 

Deze lessenserie bestaat uit een tweetal lessen  die  door de docent zelf gegeven kunnen worden en twee fotografielessen waarin leerlingen leren fotograferen met de spiegelreflexcamera en waarbij ze elementen als kleur, emotie  en plaats  verwerken in hun foto's. 

In les 1 oriënteren de leerlingen zich op een plek waar zij zich prettig voelen. Wanneer voelen zij zich ergens op hun gemak? Wat maakt bijvoorbeeld een huis een thuis? Op welke plek voelen zij zich prettig en hoe zorg je daarvoor? Dit onderzoeken ze onder andere aan de hand van een songtekst. Ook gaan de leerlingen hierover met elkaar in gesprek.

In les 2 maken de leerlingen kennis met de kleurenleer van Itten. Daarnaast ontdekken ze wat kleur kan doen met hun eigen beleving. Ze maken hun eigen kleurenpalet en maken hiermee een schilderij.

In les 3 leren de kinderen hoe ze kleur, houding en emotie  in een foto tot uitdrukking kunnen brengen. Ze doen dit gerelateerd aan een plek waar ze zich prettig voelen. Daarnaast leren ze fotografische begrippen als kadreren, perspectieven, beeldverhouding, mooi licht en beeldcontrast.

In les 4 plaatsen de leerlingen zichzelf in een ander perspectief en koppelen dit aan elementen uit de eerdere lessen. Ze experimenteren met verschillende composities en perspectieven.

Aanbieder(s)

Ingrid van Zummeren

Locatie

Op school

Losse inkoopprijs

€280 (twee fotografielessen 90 min. incl. verwerking)

Additionele kosten

afdrukken foto's

Datum

schooljaar 2023-2024

Schooljaar

2024-2025, 2023-2024

Duur

4 lessen van 90 minuten - waarvan de twee eerste lessen door de eigen docent gegeven worden

Culturele competenties

Creërend
Reflectief

Future skills

Creativiteit
Sociale en culturele vaardigheden

Disciplines

Beeldend
Film & Fotografie

Meemaak-/maakactiviteit

Maken