Categorie van activiteit Cultureel aanbod instellingen
Doelgroep Leerkrachten PO, PO, VO, SBO, VSO
Leerjaar Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8 , VMBO 1-2, VMBO 3-4, HAVO 1-2, HAVO 3-4-5, VWO 1-2-3, VWO 4-5-6, Praktijkonderwijs, Speciaal onderwijs, Brugklas

Rondleiding kerkorgel Petruskerk (Woensel)

Rondleidingen en uitleg aan bezoekers worden verzorgd door onze orgelbouwer die al veel schoolklassen enthousiast heeft weten maken voor het pijporgel en de orgelmuziek.

Een orgel is een heel bijzonder muziekinstrument: het is een combinatie van toetsen en fluiten. Met het indrukken van een toets wordt er lucht geblazen in een orgelpijp (een soort fluit). Een orgel heeft honderden, soms zelfs duizenden pijpen.

In deze rondleiding kunnen de kinderen het Petrus-orgel niet alleen van buiten zien en alle geluiden horen, maar ze kunnen ook in het orgel komen en de pijpen en luchtvoorziening bekijken. Onze orgelbouwer is niet alleen een technische specialist, maar ook organist en kan veel soorten muziek laten horen. Heel verrassend om jazz, pop of filmmuziek op een kerkorgel te horen. Ook kan de orgelbouwer heel goed vertellen en uitleggen over de geschiedenis, mogelijkheden en technische details van het pijporgel.

Hij is gewend om rondleidingen te geven aan schoolklassen en weet elke leerling te boeien. Zelfs leerlingen, die minder geïnteresseerd zijn, raken gefascineerd door het enthousiaste verhaal. De rondleiding duurt 1 á 2 uur waarbij gezegd moet worden dat één uur vaak te kort is. Dan is er weinig tijd om in te gaan op speciale wensen en voor de leerlingen om zelf te spelen.

Bij een rondleiding wordt eerst de buitenkant bekeken en de geschiedenis besproken. Daarna gaat de orgelbouwer met de helft van de groep in het orgel kijken. De situatie in het Petrus-orgel is heel uniek omdat er veel plaats is op de loopplank achter de pijpen, zodat er wel 15 personen tegelijk in het orgel kunnen. (In de meeste orgels zijn de loopplanken lastig te begaan en moeten orgelbouwers acrobatische toeren uithalen om alle pijpen te bereiken.) De leerkracht blijft bij de andere helft op het balkon waar voldoende tekst- en beeldmateriaal is over orgels, enkele oude orgelpijpen om te bekijken, en ook de folder over de Petruskerk. Na 15 tot 20 minuten wisselen de groepen.

Tot slot is er de mogelijkheid voor leerlingen om zelf dit machtige instrument te mogen bespelen.

De rondleiding kan vooraf worden gegaan door een workshop met het doe-orgel.

Aanbieder(s)

Doe-orgel

Losse inkoopprijs

€ 80

Datum

Volgens afspraak

Schooljaar

2024-2025, 2023-2024, 2022-2023, 2021-2022, 2020-2021, 2019-2020

Duur

2 uur

Minimaal aantal leerlingen

5

Maximaal aantal leerlingen

30 (meer is evt. bespreekbaar)

Vereiste aantal begeleiders

minimaal 1

Culturele competenties

Analyserend
Receptief

Future skills

Creativiteit
Sociale en culturele vaardigheden

Disciplines

Muziek

Meemaak-/maakactiviteit

Meemaken