Categorie van activiteit Cultureel aanbod instellingen
Soort activiteit Museumbezoek
Doelgroep Leerkrachten PO, Docenten VO, Cultuurprofessionals, PO, VO
Leerjaar Groep 7, Groep 8 , VMBO 1-2, VMBO 3-4, HAVO 1-2, HAVO 3-4-5, VWO 1-2-3, VWO 4-5-6, Brugklas

Archeoloog voor een dag

Bij het nieuwe programma van het preHistorisch Dorp ontdekken leerlingen in kleine groepen de wereld van de archeoloog, zoals het determineren, analyseren en herkennen van archeologische vondsten. Bovendien gaan ze op speurtocht in het preHistorisch Dorp om historische gebouwen te herkennen op basis van archeologische plattegronden. Het programma is speciaal ontwikkeld voor leerlingen tussen 11 en 16 jaar oud. 

Ben je op zoek naar een educatief programma dat de verbeelding van je leerlingen prikkelt? Zoek dan niet verder. Het leerzame programma in de ArcheoFactory en in het preHistorisch Dorp dat volledig draait om archeologie is een ontzettend leuke en leerzame aanvulling op de geschiedenisles! Niets is spannender dan ontdekken wat er al eeuwen in de grond ligt…

Wat is de ArcheoFactory?

De ArcheoFactory is een modern lab midden in het preHistorisch Dorp. Kies een van de drie archeologische vindplaatsen en ontrafel de geheimen van deze vindplaats. De ArcheoFactory is de perfecte locatie voor scholen die hun leerlingen meer willen bijbrengen over het ontstaan van geschiedenisboeken: want hoe weten we nou eigenlijk hoe iemand vroeger leefde?

Ons programma is opgebouwd uit drie onderdelen die de nieuwsgierigheid van de leerlingen aanwakkeren en hun kennis over geschiedenis en archeologie vergroten: de ArcheoFactory, reconstructies en determinatie. En dat allemaal op één plek: het preHistorisch Dorp!

1: De ArcheoFactory

Tijdens dit deel van het programma stappen de leerlingen in de schoenen van echte archeologen in het lab. Ze mogen een archeologische vindplaats onderzoeken aan de hand van moderne technieken. Ze ontdekken onder andere wie er op de vindplaats lag begraven en wat de gevonden objecten betekenen. Zo komen vervolgens zelf, net als een archeoloog, van vondst tot verhaal. 

2: Reconstructies

Laat de leerlingen de geschiedenis herleven terwijl ze op zoek gaan naar reconstructies van historische gebouwen in ons preHistorisch Dorp. Van een boerderij uit de prehistorie tot een hoeve uit de middeleeuwen: zo krijgen ze niet alleen een dieper begrip krijgen van hoe mensen vroeger woonden, maar ontdekken ze ook hoe ze archeologische plattegronden moeten lezen.

3: Determineren

Bij dit onderdeel duiken de leerlingen in de wereld van archeologische vondsten. Ze mogen een echte vondsten bestuderen en identificeren aan de hand van een determinatiekaart. Vervolgens leggen ze de vondsten neer op een tijdlijn, om zo de vondsten te dateren. Deze praktische ervaring stimuleert hun kritisch denken en probleemoplossende vaardigheden terwijl ze échte stukjes geschiedenis ontrafelen.

Aanbieder(s)

preHistorisch Dorp

Locatie

preHistorisch Dorp

Losse inkoopprijs

€ 11,- per leerling

Datum

Gedurende het hele jaar

Schooljaar

2024-2025, 2023-2024

Duur

2 uur

Minimaal aantal leerlingen

20

Maximaal aantal leerlingen

34

Vereiste aantal begeleiders

1 begeleider per 7 leerlingen

Culturele competenties

Analyserend
Reflectief

Future skills

Kritisch denken
Probleemoplosvaardigheden

Disciplines

Cultureel erfgoed

Meemaak-/maakactiviteit

Meemaken