Categorie van activiteit CmK cultuurtraject op maat
Soort activiteit Lessenreeks
Doelgroep PO
Leerjaar Groep 6, Groep 7, Groep 8

Digitale Kunst: creatief programmeren zonder computer

Maak kennis met de Creatieve Code! Lijkt het je nog wat spannend om zelf aan de slag te gaan met het lesmateriaal van De Creatieve Code? No worries! 

Leerlingen maken kennis met de wereld van het programmeren, zónder dat er een computer aan te pas komt. Ze worden hierbij begeleid door een van de codekunstenaars van De Creatieve Code.

De drie lessen uit De Creatieve Code worden -speciaal voor Eindhovense scholen - gegeven door een van onze CodeKunstenaars. 

1. De codes om je heen

Code is overal. Niet alleen in computers, maar ook op straat, op school of in de natuur. Zonder code zou het verkeer een rommeltje zijn, en zelfs jouw dag bestaat uit code. In deze eerste les maak je kennis met De Creatieve Code. Wat is eigenlijk code en programmeren? Waarom is het belangrijk om dit te leren? Een codekunstenaar van De Creatieve Code verzorgt de gastles ‘de codes om je heen’. 

2. Digitale Materie

Hoe kan een computer een plaatje weergeven als deze alleen denkt in enen en nullen? Wat is een binaire code?

In deze les ga je aan de slag met binaire codes. Je leert wat dit is, en je gaat zelf coderen! Kun je een code maken, welke je klasgenoot kan ontcijferen?

3. Patronen Klonen

Kijk als een computer naar jezelf en maak van jezelf een streepjescode! Door te denken als een computer kun je tot onverwacht creatieve resultaten komen. We gebruiken patroonherkenning als een computer en zo maak je van jezelf een unieke kleurencode. Als je eenmaal door hebt hoe het werkt, zie je precies welke zelfportretten binnen dit programma passen. Wacht? Is dit nou machine learning voor mensen?!  

Aanbieder(s)

MU Eindhoven

Locatie

Op school

Losse inkoopprijs

300 euro per klas (minimale afname is 2 klassen)

Datum

Schooljaar 2022-2023

Schooljaar

2022-2023, 2021-2022

Te betalen met cultuurkaart

Ja

Duur

3 x 45-60 min

Minimaal aantal leerlingen

15

Maximaal aantal leerlingen

32

Vereiste aantal begeleiders

1

Culturele competenties

Creërend
Reflectief

Future skills

Kritisch denken
Digitale geletterdheid

Disciplines

Beeldend
Kunst en Technologie

Meemaak-/maakactiviteit

Maken