De Angstfabriek

Stel dat er één plek zou zijn waar al onze angsten worden gemaakt. Hoe zou zo’n plek eruitzien? Hoe worden alarmerende krantenkoppen, rampscenario’s en suggestieve nieuwsberichten geproduceerd? Hoe worden ze professioneel getest, uitgerold en geoptimaliseerd? En wie profiteert hiervan? 

De Angstfabriek is een gedachte-experiment en confronteert bezoekers met hoe we gegijzeld worden door maatschappelijke angst en wie hiervan de grootste slachtoffers zijn, maar ook hoe we hier weerstand tegen kunnen bieden en onszelf kunnen wapenen tégen angst.

IMPACT 

Op individueel niveau durven bezoekers onze angstcultuur in de ogen te kijken en leren mensen angstcommunicatie herkennen. Zo worden ze kritische mediaconsumenten die hun eigen rol herkennen bij de verspreiding van angsten en waakzaam zijn wanneer deze angsten leiden tot (dreiging van) inperking van burgerrechten. 

Op maatschappelijk niveau wakkert de Angstfabriek een gesprek aan over de maatregelen die we in naam van onze veiligheid nemen, waarmee de Angstfabriek bijdraagt aan kritisch burgerschap, vreedzaam samenleven en het in stand houden van democratische waarden.

De Angstfabriek is geschikt voor bezoekers vanaf 15 jaar.

Leerdoelen

Analyserend
Reflectief

Doelgroep

VO

Programmalijn

Voortgezet onderwijs (VO)

Disciplines

Design
Kunst en Technologie
Theater

21ste eeuwse vaardigheden

Kritisch denken
Communiceren
Digitale geletterdheid
Sociale en culturele vaardigheden

Data

23 augustus t/m 3 november 2019