CMK

Eindhoven 1920 2020 met De Digitale Scheurkalender

Een reeks van 3 lessen, die wordt afgetrapt door de leerkracht met een levendig klassegesprek, aan de hand van het nieuwe item Eindhoven 1920 2020 in De Digitale Scheurkalender (dat na de zomervakantie wordt gepubliceerd). Wat is Eindhoven veranderd in slechts 100 jaar tijd!

Daarna gaan leerlingen aan de slag met een kort beeldend project: De stad als weefsel.

De stad als weefsel

Eindhoven was eeuwenlang een klein stadje, aan twee beekjes in een arm gebied. Betere vervoersmogelijkheden, voor mensen, grondstoffen en producten plus de goedkope arbeiders in de omgeving, zorgden er voor dat veel ondernemers hier bedrijven begonnen. Eindhoven werd bekend als maakstad. Het stadje en de dorpen er omheen konden door de groei beter samengaan: vanaf 1920 vormden zij Groot Eindhoven.

Nu, 100 jaar later en met de huidige creatieve en technologische maakindustrie, weten we hoe belangrijk het is om een goede logistieke en communicatiestructuur te hebben, om elkaar mee te nemen en met elkaar samen te werken. Deze doorstroom is vandaag de dag ook nodig, om samen verder op te trekken.

We gaan met de klas in twee groepen een favoriete fantasiestad ontwerpen. We gaan inzoomen op het 'weefsel': we leggen de structuur bloot van alle verbindingen. Leerlingen worden verdeeld in belangenverenigingen. We gaan die stad in materiaal uitvoeren en maken er een kunstwerk van!

Leerdoelen

Creërend
Receptief

Doelgroep

PO

Programmalijn

Beeldend/Design/Erfgoed/Kunst en Technologie (PO)

Disciplines

Beeldend
Cultureel erfgoed

Data

Groep 6-7 sept-dec 2020; groep 8 jan-mei 2021