CMK

Word meester van het licht

Natlab en CKE sluiten de handen ineen om de leerlingen een complete ervaring te bieden op het gebied van filmeducatie. De oude meesters brachten ons kennis en inzichten in hun schilderkunst die we vandaag de dag niet meer weg kunnen denken uit onze beeldcultuur. Geïnspireerd op Rembrandt gaan Natlab en CKE met de leerlingen verder kijken naar het beeldaspect licht en donker in de hedendaagse media. 

Hoe komen beelden tot stand? Welke invloed heeft het gebruik van licht en donker? Hoe verandert licht en donker de sfeer, de thematiek, de dramatiek en de betekenisgeving van een beeld? 

De kinderen gaan zelf aan de slag met het beeldaspect licht (en donker) door middel van verschillende experimenten met foto en film en krijgen uitleg over het gebruik van licht en donker in zowel de traditionele beeldende kunsten als de hedendaagse media.

Gedurende les 3 en 4 brengt de klas een bezoek aan Natlab, waar ze kennismaken met diverse soorten korte films geselecteerd rondom het thema ‘licht en donker’, waaronder een live-action, een tekenfilm en een computeranimatie. Ter plekke worden de getoonde films besproken en aansluitend is er een actieve les waarin de kinderen opgedane kennis gaan verwerken. In deze les gaan ze met behulp van een green screen aan de slag met het spel van licht en donker door te spelen met licht, lijnen, vormen en composities. 

Door zelf te experimenteren, te creëren en vervolgens te reflecteren leren de kinderen de kracht van licht en donker en wie weet worden zij de volgende Rembrandt! 

Leerdoelen

Creërend
Receptief
Reflectief

Doelgroep

PO

Programmalijn

Beeldend/Design/Erfgoed/Kunst en Technologie (PO)

Disciplines

Beeldend
Film

21ste eeuwse vaardigheden

Creativiteit
Kritisch denken
Digitale geletterdheid

Data

Schooljaar 2019-2020