Voorstellingen Brabant Menu Festival - door Brabant Menu

Vier Brabantse jeugdgezelschappen, Schippers&VanGucht, philharmonie zuidnederland, Theater Artemis en de Stilte hebben de handen ineen geslagen en werken nauw samen binnen Brabant Menu. Deze Brabantse gezelschappen brengen graag zo veel mogelijk kinderen in aanraking met hun voorstellingen, met dans, theater en muziek. 

In januari 2020 organiseert Brabant Menu samen met het Parktheater een jeugdtheaterfestival. Dit vierdaagse festival bomvol mooie voorstellingen en leuke workshops vindt plaats in het Parktheater van 21 t/m 24 januari 2020.

Woestzoeker (groep 5-8) - Theater Artemis: 

In het begin viel het wel mee. Toen waren het alleen nog maar onze spulletjes die kleiner en kleiner werden. De tafel. De stoel. De televisie. maar toen ook het bed waarin we sliepen ineens begon te krimpen. En even later ook alle lampen, waardoor ze nog maar amper licht gaven en iedereen dus tegen elkaar begon aan te botsen. Toen kregen we er wel echt genoeg van. En ja, toen plots ook papa en mama een heel stevig stukje gekrompen waren… Toen was het hek helemaal van de dam.

Woestzoeker is een bitterzoete maar vrolijk van de pot gerukte voorstelling over de groeiende sociale ongelijkheid. Door crisis gedwongen en volledig op zichzelf aangewezen trekt een bende van losgeslagen kinderen hartstochtelijk ten strijde tegen een vijand waarvan iedereen zegt dat ie niet te kloppen is. Raven Ruell: “Vaders en moeders werken zich compleet te pletter maar blijven krimpen, zo hard dat ze op een dag met het blote oog niet meer te zien zijn, en ik alleen maar kan denken: Wat nu?”

Orpheus! (groep 5-8) - philharmonie zuidnederland: 

Soms ontmoeten twee mensen elkaar en denken: wij horen bij elkaar en het lijkt wel of dat altijd zo is geweest. Zulke mensen waren Orpheus, met zijn prachtige muziek, en Eurydike. Als Eurydike sterft voelt Orpheus zich eenzamer dan ooit en kan hij niet stoppen zich haar te herinneren. Dan besluit hij te proberen om haar terug te halen uit de dood…

Daarover gaat de ingetogen poëtische voorstelling Orpheus! Om de voorstelling intens te kunnen meebeleven zitten de leerlingen eerste rang rondom de speelvloer. Zo zijn zij optimaal betrokken bij deze mythische figuren, die voortleven omdat wij hen blijven herinneren. Meteen na de voorstelling kijkt de acteur met de leerlingen terug op hoe zij zich het verhaal herinneren.

Vervelende bus (groep 1-2) - Schippers&VanGucht: 

Ga mee met de Vervelende Bus, een filmisch en muzikaal spektakel waarin fantasie en tijd de hoofdrol spelen. Waarom duurt de ene minuut langer dan de andere? Wat zou jij doen als je de tijd even kon rekken? Staat de tijd dan stil? Of net niet… De Vervelende Bus is een ware belevenis voor de toeschouwer. Niet in de laatste plaats omdat de fantasierijke voorstelling zich letterlijk in een bus afspeelt! Een visueel zoekboek waarin alles draait om tijd, maar net zo goed vergeten kan worden. Want vervelen is helemaal niet saai. Er ontstaat juist ruimte voor nieuwe ideeën en inzichten, die veel creatiever en frisser blijken te zijn dan je ooit had durven dromen! Laat je verrassen door deze locatievoorstelling met animatie, theater, film en beweegbare elementen.

“De Vervelende bus is een voorstelling waarin zó weinig gebeurt, dat je uiteindelijk ogen en oren te kort komt.” **** (De Theaterkrant)

Meer informatie over het Brabant Menu en de voorstellingen vind je op: https://brabantmenu.nl/

Bij elke voorstelling is lesmateriaal beschikbaar om de leerlingen voor te bereiden op de voorstelling. Scholen die de voorstelling bezoeken ontvangen dit rechtstreeks van het gezelschap.

Optioneel: als voorbereiding en/of reflectie kunnen er div. workshops in het theater worden geboekt. Dit kan alleen in combinatie met een voorstelling en zijn kosteloos voor de scholen die de voorstelling bezoeken.

Inschrijven kan via: 

 

Leerdoelen

Receptief

Doelgroep

PO

Programmalijn

Muziek/Dans/Theater/Literatuur (PO)

Disciplines

Muziek
Theater

Data

21 t/m 24 januari 2020