Kunstmenu

Spoorzoeken naar de herkomst van nieuwkomers in Eindhoven - CKE

Wat is jouw verhaal?

Naar schatting 98% van de Nederlanders heeft buitenlandse voorouders. Sporen van migranten zijn overal te vinden. In archieven, musea en bij jou thuis. Wat is jouw relatie met de migratiegeschiedenis van Eindhoven?

We maken kennis met de wortels van het verleden van de Eindhovenaar en we gaan op zoek naar de wortels van de leerlingen in de klas. We verzamelen verhalen, foto’s, documenten om inzicht te krijgen in de eigen afkomst en gaan met dit materiaal een ruimtelijke plattegrond maken van alle sporen die leiden naar Eindhoven.

Waarom zijn we hier beland? Wat hebben we van elkaar geleerd? Wat bindt ons? Hoe kunnen we elkaar nog beter leren kennen?

De activiteit bestaat uit 2 lessen. In de eerste les maken we kennis met het migratieverleden van Eindhoven. Waarom zijn al die mensen in Eindhoven beland? De leerlingen krijgen de opdracht mee om thuis op zoek te gaan naar verhalen, foto’s, voorwerpen en documenten van hun familiegeschiedenis. In de tweede les worden de verhalen met elkaar verbonden op een plattegrond met als centrum Eindhoven.

Illustratie: Lilian van Stekelenburg en foto: Marian Bakens 

Leerdoelen

Analyserend
Creërend

Doelgroep

PO

Programmalijn

Kunstmenu (PO)

Disciplines

Cultureel erfgoed

Data

januari - juni 2021, data in overleg