CMK

Rijk van kleur!

De leerlingen verdiepen zich in het thema kleur en gaan een reis maken door de geschiedenis van kleur. Iedere les wordt aandacht besteed aan een andere periode uit de geschiedenis en de kleuren die daarbij horen.

De leerlingen werken met rode en gele pigmenten uit de oertijd, met blauwe inkt uit de middeleeuwen en vervolgens met de primaire kleuren om te

leren mengen. De laatste les wordt er gewerkt naar aanleiding van moderne schilderijen uit het Van Abbemuseum en komt de gevoelswaarde van kleur aan bod.

Onderzoeksvragen voor de leerlingen: Welke kleuren waren er in de oertijd? Hoe maakten ze deze kleuren? Waarom is er geen blauw in de oertijd? Op al deze vragen komt gaandeweg een antwoord.

Voorbereiding op school nodig: Hulpouders zijn handig. Het is leuk als het thema vooraf al geïntroduceerd wordt in de les, maar dit is niet nodig om het project te laten slagen.

Bijzonderheden: Dit project kan ook een vervolg zijn op Er Groeit Kleur in groep 1-2 (dan vervalt les 1). Het kan in overleg ook in zijn geheel in groep 1-2 worden aangeboden (in 5 uur).

Leerdoelen

Analyserend
Creërend

Doelgroep

PO

Programmalijn

Beeldend/Design/Erfgoed/Kunst en Technologie (PO)