CMK

De Liefhebber

Maak kennis met het symfonieorkest en haar instrumenten! Acteurs verbeelden met mime en poppenspel het muzikale liefdesverhaal van de buurman en de buurvrouw...

Een symfonieorkest zit vol liefhebbers die hun liefde voor muziek graag met kinderen delen. In deze voorstelling voegen we daar nóg een liefhebber aan toe: de buurman. Hij houdt vreselijk veel van muziekinstrumenten en heeft alleen hier oog en oor voor. Dat steekt zijn buurvrouw want zij heeft juist een oogje op hém. Ook zij zit vol muziek. Lukt het deze energieke dame om de buurman met haar muziek te verleiden? Het mimespel van de twee acteurs – een persiflage op de stomme film - neemt de kinderen mee in het verhaal van de live uitgevoerde muziek van het voltallige symfonieorkest. Het grootste deel van de voorstelling wordt er niet gesproken. Er is volop communicatie maar dan zonder woorden. De muziek geeft het verhaal kleur en reliëf. Aan het einde van het concert zingen alle kinderen samen met het orkest en de acteurs vrolijk mee.

In de voorstelling maken de leerlingen kennis met de verschillende instrumenten en de klank van het symfonieorkest. Niet alleen in geluid maar ook in beeld door de prachtige instrumenten-poppen die Marlyn Coetsier gemaakt heeft. Het verhaal nodigt uit om in de klas te praten over thema’s ‘vrienden maken’ en ‘emoties voelen en herkennen bij de ander’. De muzikale voorbereiding in de klas geeft kinderen de mogelijkheid om hun muzikale talent te onderzoeken.

Tip! Voor CmK, Impuls Muziekonderwijs en DOOR!: De voorstelling wordt nog betekenisvoller voor de leerlingen als ze de instrumenten zelf mogen uitproberen op de muziekschool of bij de muziekvereniging in de buurt.

Philharmonie zuidnederland en CKE hebben samen de lessenreeks “De Koning is Liefhebber” ontwikkeld: kinderen krijgen in de klas les van de “Muziekkoning” en zijn lakeien én bezoeken de voorstelling.


dirigent n.t.b. regie Rob Vriens tekst Fenneke Wekker acteurs Jeroen van Venrooij en Marlyn Coetsier poppen Marlyn Coetsier kostuums Marlies Schot

Leerdoelen

Creërend
Receptief
Reflectief

Doelgroep

PO

Programmalijn

Muziek/Dans/Theater/Literatuur (PO)

Disciplines

Muziek
Theater

Data

Dinsdag 16 juni, 10:30u en 13:15u