NIEUW Digitale Scheurkalender - thema Eindhoven 1920 2020

De Digitale Scheurkalender Eindhoven is een klassikale ontdekkingstocht door Eindhoven die leerlingen verrast en met andere ogen naar hun omgeving doet kijken. De website is speciaal gemaakt voor kinderen in de hoogste groepen van het basisonderwijs en de brugklas. Een inspirerend educatief initiatief van het Van Abbemuseum, STRP Festival, MU Play & Learn, Philips Museum en CultuurStation.

De scheurkalender presenteert 7 Eindhovense thema’s en daar hebben we een bijzonder feestelijk thema aan toegevoegd: Eindhoven 1920 2020. De rode draad ligt voor de hand: de indrukwekkende ontwikkeling die de stad in die 100 jaar heeft doorgemaakt. Speciaal voor het item heeft lokale animatiestudio Matte! Nande?op de hun kenmerkende creatieve wijze, een filmpje gemaakt van 100 seconden (uiteraard) dat je mee terugneemt in die tijd. Matty Jorissen is verantwoordelijk voor de energieke animaties en Wijnand Driessen voor de prachtig geschilderde achtergronden.

 

Passend thema

Met ‘Eindhoven 1920 2020’ kan een leerkracht of docent ook de aankomende grote culturele evenementen als de Dutch Design Week, de Lichtjesroute en GLOW eenvoudig in de lokale geschiedenis plaatsen, want wat maakt nou dat deze festivals juist in Eindhoven te beleven zijn? Ook het thema van de Kinderboekenweek 2020  sloot perfect aan: ‘En Toen? Breng geschiedenis tot leven en ontdek werelden van vroeger’. In dit geval dus de bijzondere geschiedenis van Eindhoven.

Echt Eindhoven

De Digitale Scheurkalender Eindhoven is vrij toegankelijk voor iedereen (inloggen met: eindhoven) en leert je het culturele erfgoed en DNA van Eindhoven écht kennen. We nemen je mee naar bijzondere plekken, gebouwen en mensen in de stad. Je staat verwonderd over architectuur, urban culture, technische uitvindingen, kunst, design en nog veel meer. Eindhoven heeft ook zoveel te bieden: van Sterrenwacht in het Stadswandelpark tot bosflat, van Lempke tot jonge hiphop kampioenen, en van robots tot ontwerpers. 
 
In de klas werkt de Digitale Scheurkalender Eindhoven heel eenvoudig. De leerkracht of docent klikt op het digibord rustig door één van de 8 thema’s en voert een klassengesprek met de leerlingen over wat er te zien en horen is, veel voorbereiding is niet nodig. 
Elk thema van de scheurkalender is prima in 2 of 3 lessen op te splitsen. Bij de meeste thema’s zit ook een korte creatieve opdracht. Die kan ook op een ander moment worden gedaan, bijvoorbeeld als hiphop dans- of gymles of als les creatief schrijven of tekenen.

De thema's en leerdoelen van de scheurkalender zijn ook opgenomen in de Digitale Ladekast, voor scholen die deelnemen aan Cultuureducatie met Kwaliteit.

CKE heeft een kort beeldend project van 3 lessen bij het nieuwe item Eindhoven 1920 2020 ontwikkeld voor groep 6-8: De stad als weefsel

 

 

De Digitale scheurkalender is tot stand gekomen met ondersteuning van de Gemeente Eindhoven en het fonds voor Cultuurparticipatie.