Cultuurtraject-basis (Cultuureducatie met Kwaliteit)

Speciaal voor scholen die cultuuronderwijs nog niet structureel hebben opgenomen in hun lesprogramma bieden Cultuurstation en de Eindhovense culturele instellingen het Cultuurtraject-basis aan. 

Het Cultuurtraject-basis inspireert kinderen en helpt hen laagdrempelig om hun creatieve talenten te ontwikkelen. Jullie school kiest een vaste route. Een route biedt voor alle leerjaren activiteiten van de lokale culturele instellingen, in alle kunstvakken. Kinderen nemen deel aan zowel activiteiten 'Meemaken en betekenis geven' als 'Maken en betekenis geven'. Het volgende schooljaar volgt de hele school de andere route.  

Op deze manier verkennen de leerlingen de disciplines en ervaren zij de samenhang daartussen. In beide routes komen de kinderen alle disciplines en vele aanbieders tegen, ook als die misschien niet direct voor de hand liggen voor school en ouders. Het Cultuurtraject-basis kan een mooie opstap zijn naar het Cultuurtraject-op-maat. 

Alle activiteiten gaan uit van procesgerichte didactiek en de lessen volgen de opbouw van een creatief ontwerp: ontdekken – onderzoeken – ontwerpen, aangevuld met presenteren. De creativiteitsontwikkeling van de leerling staat centraal, niet de vakvaardigheden of het eindresultaat. De projecten sluiten aan bij de leerdoelen van de culturele vermogens (receptief, creërend, reflectief en analyserend) van de betreffende leerlijn uit de Culturele Ladekast. Er is bij elke activiteit een lesbrief beschikbaar voor de leerkracht.

 

Voorwaarden en kosten voor deelname 

Deelname is alleen mogelijk als alle groepen van de school meedoen. De school betaalt €8,50 per leerling per schooljaar.

Download voorbeeldroute Cultuurtraject-basis

CmK cultuurtraject basis ROUTE 1

Groep Meemaken en betekenis geven Instelling Discipline Maken en betekenis geven Instelling Discipline
1-2 Muziekvoorstelling op school: Nieuwsgierige Neus philharmonie zuidnederland muziek Actieve lessenreeks Van Abbemuseum beeldend
3-4 StoryScope Verhalen Natlab film Actieve lessenreeks: StoryScope Verhalen Bibliotheek Eindhoven literair / beeldend
5-6 En Toen Was Er Licht Philips Museum cultureel erfgoed Workshopserie: Licht op de Toekomst STRP kunst&technologie
7 Tijdreizen naar de toekomst MU kunst & technologie Actieve Lessenreeks: Tijdreizen naar de toekomst Parktheater theater / dans
8 Voorstelling: Zinderella Parktheater theater Actieve Lessenreeks: Zinderella CKE dans / theater

 

 

 

 

CmK cultuurtraject basis ROUTE 2

Groep Meemaken en betekenis geven Instelling Discipline Maken en betekenis geven Instelling Discipline
1-2 Goochelen in de middeleeuwen Prehistorisch Dorp cultureel erfgoed Actieve lessenreeks: Goochelen met Techniek Ontdekfabriek kunst & technologie
3-4 (n.n.b.) Van Abbemuseum beeldend Actieve lessenreeks Tromp muziek
5-6 Voorstelling in het Muziekgebouw: BROER philharmonie zuidnederland muziek Actieve lessenreeks: BROER CKE muziek
7 STRP Festival 2022 STRP kunst & technologie Actieve lessenreeks MU beeldend / kunst & technologie
8 Voorstelling (urban) (n.n.b.) dans Actieve lessenreeks: Urban dans Dynamo dans

 

CmK cultuurtraject basis ROUTE 1

6 resultaten gevonden
PO verwijder alle filters

CmK cultuurtraject basis ROUTE 2

9 resultaten gevonden
PO verwijder alle filters