Ontdekfabriek laat al 10 jaar kinderen hun talenten ontdekken

De Ontdekfabriek bestaat 10 jaar en is niet meer weg te denken in Eindhoven als het gaat om het stimuleren van creativiteit, innovatie en de kunst van het maken bij kinderen en jongeren. De Ontdekfabriek begon in 2009 met promotie van het vak techniek bij kinderen. Het aanbod is sindsdien verbreed tot talentontwikkeling, bij kinderen en jongeren.

Veel 21st century skills komen inmiddels aan bod in de lesprogramma’s en excursies naar het ‘doe-museum’ op Strijp-S. Naast techniek en maken is er veel aandacht voor ontwerpen en presenteren en sociale aspecten zoals samenwerken.


Tijdens de viering van het 10-jarig jubileum introduceerde De Ontdekfabriek een nieuw project: ‘De Uitvinders en Het Grote Mensen Mysterie’. Bij dit project staat weer een filmverhaal centraal. Kinderen worden meegetrokken in een beleving en leren hun creativiteit inzetten voor het verbeteren van het leven van andere mensen. Bijvoorbeeld voor Kiki uit het verhaal, zij heeft dyslexie. Of voor Els, de garagehoudster, zij heeft altijd rugpijn en kan wel een hulpmiddel gebruiken om dingen van de vloer op te rapen. De ideeën van kinderen helpen daarbij! In een aansprekend lesprogramma kunnen leerlingen in de klas aan de slag met workshops om zelf uitvindingen te ontwerpen en bouwen. Met elke opdracht komt een getal uit een code tevoorschijn die de mysterieuze kist opent die in de klas staat. Daarin vinden ze een uitnodiging om op excursie te gaan naar De Ontdekfabriek! Gedurende het project ontdekken kinderen namelijk steeds meer over hun eigen talenten. Die kunnen ze mooi gebruiken om in De Ontdekfabriek samen auto’s te bouwen of alarmsystemen te solderen. Dit nieuwe Uitvinders-project is nu beschikbaar, net als het nieuwe programma ‘Goochelen met Techniek’ voor kleuters. De Ontdekfabriek blijft in beweging om leerlingen een contextrijke leeromgeving te blijven bieden.