Examenstof tot leven brengen in het Van Abbemuseum

Je leerlingen voorbereiden op het Centraal Schriftelijk Examen Kunst algemeen en TeHaTex (tekenen, handvaardigheid en textiele vormgeving): juist in het Van Abbemuseum!

Speciaal voor de klassen havo 5 en vwo 6 zijn er examenrondleidingen die de onderwerpen ‘Cultuur van het moderne in de eerste helft van de 20e eeuw’ en 'Massacultuur' behandelen. Ook voor de examens TeHaTex vmbo, havo en vwo kun je je leerlingen uitstekend laten oefenen met de thema's die voor dit jaar bepaald zijn; tijdvoor vmbo, de verruimde blik voor havo en voorbeeldig voor vwo.

Vmbo: Tijd

Over het thema tijd kun je lang filosoferen, want wat is tijd precies? 
In het Van Abbemuseum oefen je met het thema tijd in de collectiepresentatie. In de Henri van Abbe zaal kun je bijvoorbeeld terug naar het museum in 1936. Hoe zag een museumzaal er toen uit, hoe klonk de muziek en wat voor kunst was er te zien? In het werk ‘..en wij ..wie zijn wij..?’van Toos Nijssen zitten mensen tien minuten in stilte voor de camera. Je ziet wat tijd met hun houding, gezicht en gedrag doet. 
In deze rondleiding wordt het thema toegankelijk en breng je de theoretische concepten in de praktijk. 

Havo: De Verruimde Blik

Je eigen blik verruimen gaat niet vanzelf. In het museum kun je ontdekken hoe kunstenaars dit doen. Bij het werk ‘Landschap’ van Jan Sluijters zie je hoe hij door middel van kleur, compositie en schilderstijl zijn blik verruimt.
Nathan Coley daagt je met zijn werk A place beyond belief uit om verder te kijken dan de werkelijkheid die je in eerste instantie ziet. 
Wat is de rol van kunst? En hoe ervaar je kunst als je zelf uitgedaagd wordt om je blik te verruimen? 
Het brede examenthema wordt levendig en bespreekbaar met deze speciale examenrondleiding.

Vwo: Voorbeeldig

Ook dit jaar zijn er weer examenrondleidingen binnen het thema Voorbeeldig die VWO-leerlingen voorbereiden op hun centraal examen. Iedere kunstenaar, ontwerper en architect werkt met een voorbeeld. Soms wil de kunstenaar imiteren, maar vaker voegt hij of zij iets toe of laat iets weg waardoor je vragen gaat stellen bij wat je ziet. De bekende werkelijkheid wordt opeens vreemd. In de collectiepresentatie komen veel kopieën voor. Wat gebeurt er met de waarde van een Mondriaan als er een levensechte kopie naast hangt? En hoe gebruikt Iris Kensmil Marcus Garvey, een belangrijke voorvechter van gelijke rechten voor Afro-Amerikanen in de VS als voorbeeld in haar werk? Deze en andere voorbeelden binnen collectiepresentatie maken je wegwijs in de eindexamenstof.

Boek nu je rondleiding!

Maximale groepsgrootte: 15
Duur: 1,5 uur 
Kosten: € 10 
Graag minimaal twee weken vooraf reserveren

Contact en reserveren

Reserveer direct via dit formulier! Of neem contact op met ons: educatie@vanabbemuseum.nl