Jan-Willem Otto

Studio Wotto creëert ervaringen die creativiteit katalyseren. In deze ervaringen gevarieerd van interactieve installaties tot workshops plaats Jan-Willem Otto mensen in een onbekende creatieve omgeving, wat leidt tot een ontwapenende sfeer waarin het onbewuste de overhand krijgt en men enkel zijn echte zelf kan zijn. Dit brengt mensen met een open houding samen en zorgt voor samenhorigheid.

 

Jan-Willem Otto, geboren in 1990, is een kunstenaar wiens artistieke benadering gevoed is door zijn unieke jeugd. Hij groeide op in een neurodivers gezin waarin elk kind zijn eigen unieke uitdagingen had. Van jongs af aan leerden zij samen te leven en elkaar te begrijpen. Dit heeft bij Jan-Willem een intuïtieve vaardigheid en behoefte gecreëerd om uiteenlopende mensen met elkaar te verbinden en vormen de basis van zijn artistieke benadering.

Vanaf jonge leeftijd maakte Jan-Willem zijn eigen computerspelletjes, en deze vroege ervaringen hebben zijn passie voor techniek, muziek en kunst aangewakkerd. Later volgde hij een studie in elektronische muziek waarin hij dieper op deze interesses inging. Hij deed onderzoek naar algoritmische muziek en creëerde dynamische visuals voor zijn medestudenten.

Na zijn studie richtte Jan-Willem zich niet alleen op zijn eigen artistieke creaties, maar ook op het creëren van nieuwe educatieve mogelijkheden voor anderen. Hij ontwikkelde muziek- en medialessen voor speciaal onderwijs, waarbij hij de leerlingen blootstelde aan de kracht van techniek en kunst. Daarnaast ontwierp hij elektronische muziekinstrumenten die toegankelijk zijn voor een breed scala aan gebruikers ongeacht hun muzikaliteit. Zijn inspanningen in deze richting werden erkend met de “Beste Innovatie”-prijs op de Makersfair in Eindhoven in 2020.

In 2022 zette Jan-Willem zijn pad voort met een serie interactieve kunstinstallaties voor Motion Experience in Eindhoven. Een van de meest opmerkelijke installaties stelde bezoekers in staat om hun eigen projectiemapping van het Klokgebouw in Eindhoven te ontwerpen, waardoor ze zich echt betrokken voelden bij het creatieve proces. Een andere installatie, waarbij gasten hun eigen avatar konden creëren en besturen met hun lichaam, bood een speelse en directe manier om technologie en kunst met elkaar te verbinden.

Kortom, Jan-Willem Otto is een kunstenaar die niet alleen gepassioneerd is over het creëren van mooie en boeiende ervaringen, maar die zich ook inzet voor het promoten van inclusie en de kracht van techniek in de kunst. Hij maakt kunstwerken die mensen uitnodigen om zichzelf te zijn, om te verkennen, en om te verbinden met de wereld om hen heen op nieuwe en verrassende manieren. 

Discipline

Kunst en Technologie, Muziek

Categorie aanbieder

Culturele aanbieder