Categorie van activiteit CmK cultuurtraject basis route 1, CmK cultuurtraject op maat
Soort activiteit Lessenreeks
Doelgroep PO
Leerjaar Groep 3, Groep 4

Storyscope Verhalen

De Storyscope is een verwondermachine waar kinderen meteen, intuïtief mee aan de slag kunnen. Ze creëren eigen verhaal, (programmeren) personages en presenteren hun beeldverhaal direct, live via projectie op de muur. Zo ontstaat een digitaal schimmenspel.

De Storyscope is nieuw in Eindhoven. De Bibliotheek Eindhoven en Natlab gaan in het schooljaar 2021-2022 als eerste aan de slag met een lessenreeks rondom deze magische kist op wielen.

De Storyscope is gebaseerd op het schimmenspel. Waar je bij het echte schimmenspel schaduwen tot leven brengt, breng je met de Storyscope op een interactieve manier digitale personages tot leven.

Het werkt simpel: de kinderen bewegen houten blokjes over een glasplaat. Deze blokjes, fiducials genoemd, communiceren met een digitaal personage. Beweegt het kind het blokje, dan beweegt het digitale personage ook. De digitale personages zijn geprojecteerd op een scherm. Het effect van het bewegen met de fiducials is voor de kinderen dus direct zichtbaar!

In een reeks van vijf lessen leren leerlingen alles over het maken en vertellen van een (beeld)verhaal.

In de eerste les staat het verhaal centraal. Aan de hand van een geschreven verhaal leren de kinderen over de opbouw, wat een verhaal goed maakt en wat het verschil is tussen het geschreven woord en beeldtaal.

De tweede les is een filmles, waarbij de kinderen verschillende korte animaties bekijken en bespreken. Dit ter inspiratie voor hun eigen verhaal en om te laten zien hoe je van geschreven verhalen beeldverhalen kunt maken.

De derde en vierde les gaan de kinderen zelf aan de slag met het maken van een verhaal. Ze ontdekken hoe de Storyscope werkt.

In de vijfde en laatste les brengen de kinderen hun eigen verhaal tot leven met behulp van de Storyscope .

Tijdens dit project wordt de creativiteit van leerlingen versterkt door het inzetten van nieuwe digitale middelen. Het stimuleert samenwerken, communiceren, presenteren en kritisch denken.

Aanbieder(s)

Natlab
Bibliotheek Eindhoven

Locatie

Op school

Losse inkoopprijs

€400 per groep (5 lessen)

Datum

Schooljaar 2021-2022

Schooljaar

2021-2022

Duur

5 lessen à 60 minuten

Minimaal aantal leerlingen

10

Maximaal aantal leerlingen

30

Culturele competenties

Creërend
Reflectief

Passend bij stedelijke projecten

Kinderboekenweek

Future skills

Creativiteit
Digitale geletterdheid

Disciplines

Film
Literatuur

Meemaak-/maakactiviteit

Maken
Meemaken