Nieuwsgierige Neus

Muziek en kleuters, dat hoort bij elkaar. Zingend leren we ze de moeilijkste dingen. Niets zo leuk als geluiden ontdekken in alles om je heen. Zingend, dansend, kijkend en luisterend: met muziek verkent de kleuter de hele wereld!

Er was eens een meisje, Ninus. Geen gewoon meisje, nee, een meisje met een heel nieuwsgierige neus. Door het kiertje van haar raam hoort ze muziek die haar oren doet tollen. Ze steekt haar neus naar buiten en luistert. ‘Dag papa, dag mama!, ik moet even weg’. Nieuwsgierige Neus gaat op weg en komt op vreemde plekken met muziek waar je vrolijk of droevig van wordt, ze hoort de geluiden van de drukke stad en voelt de ijzige stilte. Dan kijkt ze achterom, haar huisje is verdwenen. Ze is verdwaald. Paniek! Tot ze haar oren goed spitst. Ze hoort haar vader en moeder, in de verte… Het klinkt zoals thuis.

Vier musici van philharmonie zuidnederland nemen kleuters mee op deze muzikale ontdekkingsreis. Een voorstelling die past bij de rijke fantasie van de kinderen, eenvoudig en een beetje spannend. Net zoals in echte sprookjes loopt ook dit verhaal goed af.

Met het bijbehorende lesmateriaal komt Nieuwsgierige Neus ook in de klas. De kinderen bekijken van tevoren in een houten vertelkastje de rijk geïllustreerde vertelplaten over de voorstelling, op de achtergrond klinkt de muziek uit de voorstelling al vast een keer. Bij elke vertelplaat zijn korte muziekactiviteiten beschreven, passend bij de thema’s in de voorstelling: thuis, op straat, winterse wereld en feest. In totaal zijn er vijf vertelplaten. Op de laatste is een overzicht van de totale reis van Ninus te zien, mooi om samen nog eens na te genieten.

regie Lise-Lott Kok vormgeving Steffie van Lamoen prenten Mo Swinkels

viool Monique Pellens, Marleen Matser klarinet Karel Plessers cello Sanne de Graaf

Leerdoelen

Receptief
Reflectief

Doelgroep

PO

Programmalijn

Muziek/Dans/Drama/Literatuur (PO)

Disciplines

Muziek

21ste eeuwse vaardigheden

nvt

Data

2018: wo 24, do 25, vr 26 oktober*; ma 5, wo 7, do 8 november*. 2019: ma 21, di 22, wo 23, do 24, vr 25 januari*; ma 28, di 29, wo 30, do 31 januari; vr 1 februari*; ma 3, wo 5, ma 10, wo 12 juni. * gereserveerd voor diverse kunstmenu’s