Knotsgekke vrienden en hartsvriendinnen met vleugels

Het thema van de kinderboekenweek is dit jaar vriendschap. Daar op aansluitend heb ik een workshop ontwikkeld waarbij kinderen hun fantasie gebruiken en een cut out animatiefilm maken over hun ideale vriend 

Een pindakaas-etende humoristische altijd klaarstaande hartsvriendin met vleugels, een vriend waar knoppen opzitten die je in kan drukken waardoor hij van hobby verandert, een vriendin die een onderwaterhuis heeft of een pratend knuffelkonijn dat gedachten kan lezen……

 

In deze workshop gaan we onze ideale vriend bedenken. Hoe ziet de ideale vriend of vriendin eruit? Wat doet hij, wat kan zij en waarom vind je het zo’n fijne vriend of vriendin?

 

We beginnen de workshop met op heel veel post-its te beschrijven wat we allemaal fijn vinden aan een vriend. Het mag alles zijn en hoeft niet realistisch te zijn. Als jij wil kunnen vliegen met je vriend dan heeft hij zeker vleugels nodig. Of knoppen om hem aan te zetten, of misschien zelfs een zachte berenvacht.

Daarna kies je een aantal post-its uit en bedenk je hoe jouw ideale vriend of vriendin er uit zal zien en wat hij allemaal doet of kan. Dit spreken we in met een microfoon.

Na een korte uitleg over cut-out animatie gaan we aan de slag met het knutselen van de vrienden en het decor. Vervolgens nemen de kinderen zelf foto per foto hun animatieverhaal op.

 

Voor de workshop zijn iPads van de school een vereiste.

Leerdoelen

Creërend
Reflectief

Doelgroep

PO
SBO

Programmalijn

Beeldend/Design/Erfgoed/Kunst en Technologie (PO)

Disciplines

Beeldend
Kunst en Technologie

21ste eeuwse vaardigheden

Creativiteit
Communiceren