Schoolprojecten die inspireren

Je wilt aan de slag met cultuureducatie, maar hoe begin je dan? Of je bent al jaren actief met kunst en cultuur bezig en bent nieuwsgierig wat andere scholen doen.  

Op vele scholen binnen het voortgezet onderwijs zijn er geweldige projecten ontwikkeld die andere scholen kunnen inspireren en op ideeën kunnen brengen. Bijvoorbeeld de projecten binnen Go!vmbo, rondom de creatieve industrie van een aantal vmbo-scholen die daarvoor subsidie hebben gekregen. Wij delen graag.

Neem hieronder een kijkje bij de best practices van anderen en raak geïnspireerd! 

Wil je zelf ook een project delen? Neem dan contact op met Eva-Marijn de Vries, onze cultuurcoach voortgezet onderwijs. 

Rad van aanpak

Vanuit GO!vmbo ontwikkelde social designersduo Joes en Manon op het Nuenens college het Rad van aanpak. Dit Rad dient ervoor om leerlingen verder te laten nadenken dan het eerste zoekresultaat dat ze via Google tegenkomen.

 

 

Rad van aanpak

Lessenreeks Design van een zelfrijdend voertuig

Vanuit het samenwerkingsverband met Brainport Development is de vraag ontstaan om aan de lesbrieven die zij ontwikkelen t.a.v. de technische creativiteitsontwikkeling, ook bij een aantal lessen een docentenhandleiding te maken t.a.v. de artistieke creativiteitsontwikkeling.
Daarom heeft Cultuurstation aan designer Miranda van der Zandt de opdracht gegeven om voor de lessenreeks van DAF voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, over de ontwikkeling van een zelfsturende vrachtwagen, lessen te maken hoe je die op een eigen manier vorm kunt geven. Dit heeft geresulteerd in een mooie lessenreeks rondom het design van een zelfsturend voertuig. Als docent kun je hiermee uit de voeten.

De bijbehorende bijlagen zijn inspiratiebronnen vanuit de mogelijkheden rondom het vormgeven: