Theater als brug naar de samenleving
In 2022 sloot voortgezet speciaal onderwijs school de Korenaer zich aan bij de CmK-subsidieregeling, met CultuurStation als penvoerder. Hun missie? Het CKV-programma voor derdejaars leerlingen nieuw leven inblazen en dit verbinden met Burgerschap. Dit schooljaar gaan ze nog een stap verder: door de activiteiten niet alleen te koppelen aan maatschappelijke thema’s, maar leerlingen ook meer bewust te maken van de wereld om hen heen. Met steun van Parktheater Eindhoven ontwikkelden ze een uniek driedelig programma, speciaal voor deze gevoelige doelgroep.
Een bijzonder project voor vso de Korenaer samen met het Parktheater en CultuurStation
Eva-Marijn de Vries (CultuurStation) en Jantine Hoekstra (Parktheater) vertellen enthousiast het project, de verrassende reacties van de leerlingen en de positieve impact van theater!
Een driedelig theaterprogramma, wat houdt dat in?
Eva-Marijn: “Het programma is ontwikkeld door docenten Peter de Rooden en Floor Bömer, samen met CultuurStation en het Parktheater. Het bestaat uit drie onderdelen:
- Een les ‘Wat is theater?’ op school door vakdocent Michèle Rijzewijk van Mies-en-scène, waarin leerlingen kennismaken met de basisprincipes van theater en de kracht van live-optredens.
- Een workshop backstage theatertechniek & grime in het Parktheater, waar leerlingen hands-on ervaring opdoen met grime, belichting en geluidstechniek.
- De voorstelling ‘A Country Inside My Head’ door HNT Jong in het Parktheater, een interactieve voorstelling over je thuis voelen in een nieuwe omgeving.”
Waarom is het juist voor deze leerlingen zo belangrijk om cultuur toegankelijk te maken?
Jantine: “Deze leerlingen komen nauwelijks in aanraking met theater. Een bezoek aan een culturele instelling is voor hen vaak een grote uitdaging. Er was terughoudendheid: hoe zou het gedrag van de leerlingen zijn? Zou het programma wel aanslaan? Het Parktheater wil juist dat jongeren theater open-minded ervaren. Onze visie is dat theater niet alleen vermaakt, maar ook verbeeldingskracht stimuleert en bijdraagt aan een inclusieve samenleving. Het geeft leerlingen de kans om hun horizon te verbreden en zich emotioneel en sociaal te ontwikkelen.”
Eva-Marijn: “Daar gaat het om inderdaad! Deze leerlingen volgen een vmbo-route basis, kader, theoretisch of arbeid in het voortgezet speciaal onderwijs en hebben vaak gedrags- en/of psychologische problematiek.
Hun problematiek laat het niet altijd toe om tussen overig publiek te zitten. En de prikkels van licht en geluid kunnen voor deze leerlingen snel te veel zijn! Daarom bereiden we hen zorgvuldig voor, zodat het een voorspelbare situatie is en ze zo min mogelijk stress ervaren. Vanwege het maatschappelijke thema sloot de voorstelling bovendien aan bij het vak Burgerschap.”
Hoe verliepen de workshops en de voorstelling?
Jantine: “De theaterles op school was een mooie kennismaking. Michèle Rijzewijk zorgde voor een ontspannen sfeer, ondanks de soms rumoerige groep. De les bestond uit interactieve opdrachten, zoals het naspelen van emoties en het analyseren van scènes.
Tijdens de workshops in het Parktheater maakten de leerlingen trots hun eigen grime-effecten en leerden ze van alles over licht en geluid achter de schermen. Hoewel sommigen in eerste instantie aarzelden, deed uiteindelijk iedereen mee. Yes!"
Eva-Marijn: "De voorstelling zelf was spannend: hoe zouden ze reageren? Maar het ging geweldig! De leerlingen waren heel betrokken. Eén leerling stond zelfs vóór de voorstelling samen met de actrice op het podium een TikTok-dansje te maken. Een andere leerling deelde naar aanleiding van de voorstelling zijn eigen verhaal als Syrische vluchteling.”
Wat brengt de toekomst?
Eva-Marijn: “Wat mij betreft, maken we dit programma toegankelijk voor nog veel meer scholen, vooral in het speciaal onderwijs en het vmbo. Het biedt jongeren een kans die ze anders misschien niet krijgen.”
Jantine Hoekstra: “Eens! Er is al een afspraak met de cultuurcoördinator om dit volgend seizoen voort te zetten. De uitdaging blijft wel het vinden van de juiste docenten en voorstellingen die zowel uitdagend als toegankelijk zijn voor deze doelgroep. Maar één ding is zeker: dit programma heeft impact en verdient een vervolg.”
Dit project is volgens ons een perfect voorbeeld van hoe cultuuronderwijs jongeren kan inspireren, hun wereld kan vergroten en hen helpt om hun plek in de samenleving te vinden.
Wij zijn het helemaal met Jantine eens: Dit initiatief verdient een vervolg! (…Misschien wel voor jouw school? Neem contact op)