ONTMOET: Laura Martens, keramisch kunstenaar over Laulabel en GO!vmbo

Om te beginnen zal ik mijzelf kort voorstellen. Ik ben Laura Martens 26 jaar oud en op de dag van vandaag ben ik een zelfstandige ondernemer en ben ik werkzaam op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

In 2005 zat ik op het vmbo-t op de Philips van Horne-scholengemeenschap in Weert. Zelf ben ik op gegroeid in een piepklein dorp in de buurt van Weert dus voelde de “stad” als een grote omschakeling. Op de kleine basisschool waar ik daarvoor zat was genoeg aandacht voor de leerlingen al was ik nooit echt een uitblinker. Ik was snel afgeleid en dwaalde in gedachten al snel helemaal af naar een ander onderwerp dan waar de leraar het over had. Het liefst was ik bezig met mijn handen; tekenen en knutselen. De middelbare school was met allerlei verschillende vakken dan ook een uitdaging.

Boeken lezen en huiswerk leken niet mijn ding. Zodra ik de mogelijkheid had om een vakkenpakket te kiezen koos ik voor het creatieve pakket. Dat bleek ik een goede keuze want met gemiddeld een 8 als eindcijfer voor de creatieve vakken kwam ik relatief gemakkelijk terecht op het Sint Lucas in Boxtel. Ik voelde me meteen thuis zodra ik door de deur liep.  Een Creative mbo-opleiding waarbij ik voor het eerst in mijn schoolcarrière uitblonk. Ik vond zelfs mijn huiswerk superleuk. Mijn vakken bestonden uit lessen die ik interessant vond, zoals kleurleer, technisch tekenen en het leren van de adobe programma’s. Op deze opleiding heb ik mijn creërend vermogen ontwikkeld.

Ook leerde ik daar vaardigheden die mij tot op de dag van vandaag nog steeds helpen.

Zoals het stukje ondernemen en het praktijkgericht les krijgen hierin. Nadat ik de studie vormgever product presentatie succes vol had afgerond, had ik de smaak te pakken ik wilde mezelf door ontwikkelen want was voor mijn gevoel nog niet klaar om te gaan werken.

Ik heb veel open dagen van creatieve hbo-opleidingen bezocht. Mijn keuze viel op de opleiding Product Design op de Kunst Academie van Utrecht.

Mijn vader vroeg zich af waarom ik weer voor een creatieve studie koos en wat ik dan was zodra ik afgestudeerd zou zijn als product designer

Bij deze opleiding kwam ik in aanraking met het materiaal klei en de ambacht keramiek. Hierin heb ik mijzelf 4 jaar lang ontwikkeld.

De passie die ik heb voor klei heeft ervoor gezorgd dat ik mijn eigen manier van gieten heb ontwikkeld. Hieruit ontstond mijn eerste collectie: Unique Ceramics. Na de eindexpositie gingen er meerdere balletjes rollen die ervoor zorgden dat ik mijn eigen bedrijf oprichtte genaamd Laulabel.

In Oktober 2017 heb ik mijn collectie voor het eerst gepresenteerd op de Dutch Design Week in Eindhoven. Hier kreeg ik ontzettend veel positieve reacties. Dit zorgde voor nieuwe inzichten. De rest van 2017 heb ik nieuwe producten ontwikkeld en gepresenteerd op de Dutch Design week in 2018.

Onder de naam Laulabel maak ik verschillende keramische producten die ik verkoop aan particulieren en winkels. Zoals servies, maar ook woonaccessoires. Dit doe ik nu 2,5 jaar met veel plezier. Ook belde afgelopen zomer mijn oude school HKU met de vraag of ik 2 dagen in de week wilden werken in de keramiek-werkplaats als werkplaats-assistent. Het ambacht keramiek fascineert mij enorm en ik zei meteen ja.

De afgelopen twee jaar werd ik daar al regelmatig ingehuurd als freelancer om bij te springen. Toen heb ik al kunnen proeven van de werkzaamheden.

In de werkplaats kunnen leerlingen de ambacht keramiek leren maar ook vrij werken. Mijn taak is het meedenken en uitvoeren van het plan of product. Maar ook taken zoals het in en uit ruimen van de ovens en schoonmaak taken.

Ik heb ontzettend veel passie voor het vak keramiek en vind het geweldig om dit over te brengen op studenten. Ze de juiste uitleg te geven en ze te inspireren om zich te ontwikkelen.

Ook mijn vader ziet nu in dat je succes vol kunt zijn als creatieve ondernemer, hij ziet dat ik keihard werk en welke resultaten ik behaal.

Zelf ben ik heel blij dat ik dit pad bewandeld heb. Ik ben dan misschien geen kei in taal of wiskunde maar wel enorm trots op wat ik tot nu toe bereikt heb met mijn talent en benieuwd naar wat er mogelijk nog gaat komen.

Toen ik van CultuurStation hoorde over het project GO!vmbo werd ik meteen enthousiast. Het is een opsteker voor elke docent en leerling op het huidige vmbo met passie voor de creatieve vakken. Als aftrap van GO!vmbo zijn op 23 januari aan alle docenten mijn LAULABEL kopjes cadeau gedaan. Hopelijk pronken zij vanaf nu op elke vmbo-school als pennenbakje of drinkt de docent er koffie uit. Het mooiste zou zijn als deze betreffende docent dan ook zijn leerlingen weet te inspireren, en verteld hoe ik zo ver ben gekomen. Ik zou zeggen: GO!vmbo!

 

Wil je het werk van Laura zien? Kijk dan zeker eens op haar Instagram-pagina.