Leerlingenroute vo en ticketinfo

 

If not us, then who? 

Vrijwel alles in de wereld is of wordt ontworpen. Dat biedt kansen, maar geeft ook een enorme verantwoordelijkheid; aan de ontwerpers, maar ook aan de beleidsmakers, opdrachtgevers, gebruikers en overheden. De wereld is van ons allemaal. Directeur Martijn Paulen licht de rol van de ontwerpers toe: ‘Ontwerpers bedenken oplossingen, creëren innovaties, zijn vooruitstrevend, maken zaken tastbaar en functioneel. Ze kijken op een unieke manier naar hun omgeving en de wereld. “Hoe kan het anders, hoe kan het beter?”

Op die vragen hebben ontwerpers steeds weer authentieke en verrassende antwoorden. Het is aan ons allemaal om deze creatieve oplossingen te omarmen en te stimuleren, dus ook aan jou. If not you, then who? Samen bepalen we hoe de wereld eruitziet. Wij zijn allen aan zet: If not us, then who?

Hieronder, speciaal voor docenten vo, informatie bij de komende Dutch Design Week van 20-28 oktober, met name over tickets (ook te betalen met CJP-gelden via CultuurStation) en over de verschillende area's, inclusief tips voor veelbelovende tentoonstellingen in het programma:

 • Tickets
 • CJP
 • Ga naar Start!
 • Tips met Ticket
 • Gratis te bezoeken

 

Tickets

 • Een Basic studententicket voor leerlingen kost dit jaar € 12 (Tot 12 jaar is een bezoek aan de DDW gratis.)
 • Een Basic regulier ticket voor docenten kost dit jaar € 18
 • Groepen: per 20 leerlingen ontvang je 1 gratis ticket voor een begeleider, deze kun je eventueel zelf extra bijbestellen voor € 18 p.p. Let op: DDW hanteert een -5 regeling: bij 20 studenten ontvang je 1 ticket voor een begeleider, het tweede ontvang je vanaf 35 leerlingen, het derde vanaf 55 leerlingen, het vierde bij 75 leerlingen, etc. Omdat het een sterk gereduceerd tarief betreft kun je de bandjes niet terug inleveren. 
 • De tickets worden enkel uitgegeven in de vorm van polsbandjes, deze kun je bij DDW ophalen. Dat kan vooraf, bij hen op kantoor, of tijdens de DDW in het Klokgebouw. Het voordeel van polsbandjes is dat deze allemaal in één keer opgehaald kunnen worden en zelf bij de studenten en begeleiders omgedaan kunnen worden, je hoeft dus niet in de rij bij de ticketbalies.
 • Als je weet hoeveel tickets je precies nodig hebt, dan graag dit formulier volledig ingevuld naar tickets@dutchdesignweek.nl sturen. Zij maken dan snel de factuur op en spreken met je af waar en wanneer je de polsbandjes precies komt ophalen. 

 

CJP, betalen met gestald tegoed via CultuurStation

DDW is geen CJP-acceptant (individuele pashouders kunnen wel korting aan de kassa krijgen). Scholen kunnen tickets voor leerlingen en begeleiders direct bij DDW bestellen met dit formulier. De factuur stuurt DDW naar CultuurStation. CultuurStation betaalt de factuur uit tegoed dat de school bij CultuurStation stalt of heeft gestald. De tickets kunnen alleen bij DDW opgehaald worden indien de factuur door CultuurStation is voldaan.

Neem voor het stallen van gelden bij CultuurStation zo snel mogelijk contact op met onze cultuurcoach vo, Lincey Aspers: lincey.aspers@cultuurstation.nl

Een polsbandje geeft 9 dagen toegang tot de volgende locaties:

 • Klokgebouw
 • Veem - Dutch Design Awards exhibition and more
 • Innovation Powerhouse - The Embassy of Health
 • Graduation Show 2018 by Design Academy Eindhoven at Campina
 • Van Abbemuseum - GEO DESIGN by Design Academy Eindhoven
 • Sectie-C
 • Kazerne
 • Dutch Invertuals 
 • TAC - Trajectories
 • Modebelofte - New Order Of Fashion
 • Robot Love at Campina
 • Philips Museum

 

Ga naar Start!

Tijdens de DDW is overal design. Bepaal eerst hoeveel tijd je hebt voor je bezoek. Als je meerdere keren naar de DDW kunt heb je geen probleem. Heb je maar een paar uur, kies dan voor één Area van het festival en bezoek daar een locatie, of misschien twee.

 

Strijp Area

Hart van het festival. Herbergt ontwerpers, de maakindustrie en het bedrijfsleven en opleidingen. Een industriële setting (Strijp-S/T/R was ooit ‘verboden’ Philips-terrein) met een sterk zakelijk karakter. Hier zijn vele locaties van de DDW te vinden, zoals Klokgebouw, Innovation Powerhouse, Veemgebouw en Piet Hein Eek. Algemene openingstijden: 11-18 uur, tenzij hieronder anders vermeld. Infopunt: Klokgebouw.

Central Area

De gastvrije binnenstad, met bruisende collectieven, culturele instellingen, ambachten en werkplaatsen. Denk aan Het Van Abbemuseum, de Kazerne en het Design Perron. Algemene openingstijden: 11-18 uur, tenzij hieronder anders vermeld. Infopunt: Centraal Station.

East Area

Sectie-C is een designenclave aan de oostelijke rand van Eindhoven. Laat je verrassen door opkomende ontwerpers en dynamische collectieven met een hands on-mentaliteit, die prima tot hun recht komen in deze experimentele omgeving. Algemene openingstijden: 12-21 uur, tenzij hieronder anders vermeld (geen infopunt).

Campina

Dit jaar is de Graduation Show niet in de Design Academy zelf maar op het terrein van de Campina Melkfabriek, hoek Kanaaldijk-Zuid en Hugo van der Goeslaan. Er zullen nog verschillende andere evenementen plaatsvinden op deze nieuwe locatie van de DDW. Algemene openingstijden: 11-18 uur, tenzij hieronder anders vermeld. Infopunt: Campina.

 

TIPS MET TICKET

 

Strijp Area

Veemgebouw: Dutch Design Awards Exhibition

Het werk van alle finalisten is tijdens Dutch Design Week te zien in een negendaagse overzichtsexpositie die niet alleen het verhaal achter de ontwerpen vertelt, maar ze ook in hun sociaal-maatschappelijke context plaatst. Ook kan hier gestemd worden voor de publieksprijs 2018.

https://www.ddw.nl/en/programme/188/dutch-design-awards-2018

 

Klokgebouw: Augmented Nature, Abnormal

Door toedoen van de mens sterven er meer diersoorten uit dan vroeger. Er sterft iedere 5 minuten een soort uit. In de afgelopen 30 jaar stierf 75% van alle insecten uit. 95% van alle grote roofvissen die door de zeeën zwierven, zijn nu verdwenen. Het komt waarschijnlijk niet als een verrassing dat we in de zesde massa-uitsterving leven. Het grote verschil met de vorige vijf is dat deze wordt veroorzaakt door mensen.

Augmented natuur is een verzameling robotgereedschappen die dieren helpen zich aan te passen aan het massale uitsterven. De gereedschappen verbeteren de capaciteiten van zogenaamde ecosysteemingenieur-soorten om hun eigen habitat terug te winnen en te veranderen.

https://www.ddw.nl/en/programme/195/augmented-nature

 

Central Area

Kazerne: New Design by Old Friends

Deze expositie is samengesteld met werk van designers die van de Kazerne, Home of design maken. Ontwerpers als Joost van Bleiswijk, Léa Mazy, Modular, Ontwerpduo & Cleary Led, Lucas & Lucas die IKEA hackt zullen hun werk tonen. Dit is ook jouw kans om geïnspireerd te raken door de installatie SOFTWEAR van Google en Lidewij Edelkoort, in samenwerking met Kiki van Eijk.

Ontwerpduo en Cleary LED presenteren een lichte installatie die is ontwikkeld in Kazerne LAB, Mosa introduceert een nieuwe tegelcollectie en Joost van Bleiswijk ontwierp de Protopunk buitenkeuken voor de binnenplaats Kazerne en Léa Mazy van Kazerne Young presenteert Design Academy Afstudeerproject “Vermoeidheid”.

https://www.ddw.nl/en/programme/70/eat-drink-design-becomes-home-of-design

 

Campina Melkfabriek

Design Academy Eindhoven: G18

Dit jaar op een andere locatie maar zeker niet minder interessant. Op de Graduation Show tonen alle studenten die in 2018 afgestudeerd zijn hun projecten. Hier presenteren de afgestudeerde studenten het eindresultaat van hun afstudeeronderzoek. Het is de plek om de ideeën van de nieuwste generatie jonge ontwerpers te bekijken. Dit jaar is het werk van meer dan 170 afgestudeerden te bekijken.

https://www.ddw.nl/en/programme/337/g18

 

Robot love

ROBOT LOVE is een interactieve tentoonstelling over de liefde tussen mensen en robots. In ROBOT LOVE stellen meer dan 50 kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers de vraag of robots in staat zijn je lief te hebben. En of je van hen zou kunnen houden. De expositie bestaat onder andere uit robots, kunstmatige intelligentie (AI), installaties, korte films, workshops, kinderworkshops, symposia, lezingen, vergaderingen, shows en Q & A.

https://www.ddw.nl/en/programme/329/robot-love

 

East Area

Sectie-C

Sectie-C is een grenzeloos domein waar onafhankelijke denkers en authentieke doeners samensmelten in een unieke, organische cultuur. Sectie-C is de kraamkamer van nieuwe ideeën, producten en oplossingen. Het aandeel in de DDW van Sectie-C wordt ieder jaar groter. Ook dit jaar zullen de ontwerpers en kunstenaars die op deze locatie werken je versteld doen staan.  Verdeeld over verschillende hallen zijn hier verschillende exposities te zien. Of je nu gaat voor Inter//active furniture collection van Enrichers of voor de out of the ordenary van Studio Sander wassink, op Sectie-C vind je altijd wel iets dat je aanspreekt.

https://www.ddw.nl/en/programme/319/out-of-the-ordinary

https://www.ddw.nl/en/programme/311/interactive-furniture-collection

 

GRATIS TE BEZOEKEN

Je kunt er ook voor kiezen zonder ticket de DDW te bezoeken, want er zijn enkele kleinere locaties gratis toegankelijk.

Bij deze locaties kun je tegen geringe betaling, zonder ticket, naar binnen: Kazerne, Dutch Invertuals Modebelofte (€ 2), TAC, Sectie-C (€ 3), het Philipsmuseum (€ 9) en Robot love (€ 15).

Strijp Area

Yksy: Uit de Buurtfabriek, Bron van Doen

Elk jaar groeit Uit de Buurtfabriek in Eindhoven. Uit de buurtfabriek is een werkplaats waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, ontwerpers en makers samenwerken om mooie maatmeubels te maken voor bedrijven, sociale organisaties en particulieren in Eindhoven. Dit sympathieke social designinitiatief is de moeite waard om te bezoeken. Nu presenteren ze met trots een selectie nieuw werk in Dutch Design Week.

https://www.ddw.nl/en/programme/111/uit-de-buurtfabriek

 

Plug-in-city

Dit jaar, tijdens Dutch Design Week 2018, is de grootse opening van Plug-in-city 2.0. Plug-in-City is een tijdelijk dorp, in het midden van Strijp-S, Eindhoven, dat functioneert als een creatief woonlab, workshop, evenementenruimte en cultureel centrum. Plug-in-City wordt beheerd en bewoond door een collectief van creatieve professionals, zoals ontwerpers, architecten, kunstenaars en andere kleine bedrijven, die "pluggers" worden genoemd.

https://www.ddw.nl/en/programme/96/plug-in-city

 

Piet Hein Eek: New Collection and Presentation

Gedurende de DDW presenteert Piet Hein Eek zijn nieuwe collectie in de Wonderroom Gallery. Daarnaast zijn er nog verschillende andere ontwerpers die hun werk tonen op het terrein van Piet Hein Eek. Kom kijken en loop eens binnen bij de interessante ontwerpers die hun werk presenteren in de ateliers daar.

https://www.ddw.nl/en/programme/137/new-collection-and-presentation

 

Central Area

VDMA: Precious Plastic at work

Precious Plastic is bezig met de ontwikkeling van de vierde versie van het project. Ruim 40 vrijwilligers uit de hele wereld zijn naar Eindhoven gekomen om deze nieuwe versie van het project vorm te geven en nieuwe oplossingen te creëren om het plastic probleem aan te pakken. Ontwerpers, ingenieurs, ontwikkelaars, activisten, koks en helpers zijn nu aan het werk in het prachtige VDMA (aan de Vestdijk; vriendelijk geschonken door de stad Eindhoven). Samenleven en samenwerken met één gedeeld doel: plastic vervuiling bestrijden. Bezoekers kunnen de ruimte bezoeken en het team op het werk observeren. 

https://www.ddw.nl/en/programme/252/precious-plastic-at-work

 

Design Perron: Craftech project, 9+1

Deze expositie, vlakbij het station, aan de Fuutlaan, is samengesteld uit meerdere interactieve stukken die het publiek uitnodigen om de schoonheid van de traditionele vervaardigingstechnieken uit Japan te ervaren en te herontdekken. Deze technieken krijgen een nieuwe functie doordat ze gecombineerd worden met moderne technologie.

https://www.ddw.nl/en/programme/293/craftech-project

 

NRE Gasfabriek 20: Frozen Nature, Fabrique Céramique & Crush on Nature 

Fabrique Céramique en Crush on Nature zijn twee verschillende bedrijven, die hun krachten bundelen in de expositie 'Frozen Nature'. Planten en andere elementen uit de natuur zijn leidend in hun onderzoek en ontwerp. Fabrique Céramique werkt voornamelijk in porselein en Crush on Nature, meestal in glas en kunsthars. Niet alleen de eindproducten zijn te zien, maar ook het onderzoek dat aan deze ontwerpen voorafgaat.

https://www.ddw.nl/en/programme/273/frozen-nature