Op zoek naar gemeenschappelijke gronden in scholierenproject 'Radically Mine!' 2024. Van Abbemuseum biedt podium aan jonge kunstenaars

Waar ligt jouw basis, wat maakt jou tot wie je bent? En waar vinden we gemeenschappelijke grond? Met deze en andere vragen gingen meer dan 300 scholieren uit Eindhoven en omgeving aan de slag in het project Radically Mine! Het thema van deze vijftiende editie is Common Ground: de deelnemers lieten zich niet alleen inspireren door de collectie van het Van Abbemuseum, maar gingen ook op zoek naar hun eigen ‘gronden’ en naar dat wat hen verbindt. Zij maakten ieder een persoonlijk kunstwerk over wat ze belangrijk vinden en waar zij common ground en verbinding vinden. Een selectie van de werken is te zien in de tentoonstelling Radically Mine! van 11 april t/m 9 juni.

Scholieren worden jonge kunstenaars

Radically Mine! is er voor alle lokale scholen en leergangen in het middelbaar (beroeps)onderwijs. Deze editie doen veertien scholen uit regio Eindhoven mee. Een kick-off in het museum vormt het startpunt: tijdens dit bezoek krijgen deelnemers workshops van bekende Eindhovense makers en gaan ze met zichzelf en elkaar in gesprek aan de hand van kunst. Ze lopen als jonge kunstenaars naar buiten, want dan begint het: ze maken hun eigen kunstwerken. Zo merken de deelnemers eigenhandig wat kunst kan betekenen, voor hen persoonlijk én voor mensen onderling. Marjan van Geffen, docent kunst algemeen en cultuurcoördinator zegt over Radically Mine!: "Het brengt andere en frisse perspectieven in je kunstlokaal. Als je daar - zoals ik - al een tijdje zit, komt er opeens weer heel veel lucht en licht en kleur in die ruimte!"

Common Ground

Het Van Abbemuseum zet jaarlijks verschillende thema's centraal, een van die thema's is 'Ecology'. Het museum werkt mee aan kunst- en onderzoeksproject The Soils, geïnspireerd op het gedachtegoed van de Palestijnse theoreticus Munir Fasheh. Medewerker educatie en publieksbemiddeling Glenda Pattipeilohy vertelt: "Het idee van 'The Four Soils' van Fasheh gaat over verbinding. Binnen Radically Mine! vertalen we dat naar het thema Common Ground. Het is mooi om deze jonge kunstenaars met dit krachtige gedachtegoed bekend te maken en hen uit te nodigen hun eigen gronden te onderzoeken." Dat doen de deelnemers door na te denken over hun basis. Is dat de gemeenschap waarin ze opgroeien? Religie, cultuur of gewoontes? Vrienden en familie? Of hun relatie met zichzelf of de aarde? In de lessen duiken ze dieper in deze vragen en maken ze uiteindelijk een eigen werk.

In het museum

De afsluitende tentoonstelling in het Van Abbemuseum toont een greep uit het werk van de jonge kunstenaars. Zo brengen ze hun ideeën letterlijk voor het voetlicht en laten ze hun visie zien aan het grotere publiek. Jonge kunstenaar Esmee van Hoek (deelnemer in 2023) zegt: "Het is heel gaaf dat jongeren een kans krijgen om hun kunst tentoon te stellen in een museum. En het was erg fijn om serieus genomen te worden door iedereen die meewerkte aan Radically Mine!" De tentoonstelling opent op donderdag 11 april en is door iedereen te bezoeken tot zondag 9 juni.

Lokale ambassadeurs

Radically Mine! heeft drie ambassadeurs: lokale kunstenaars die hun kijk op kunst en de wereld met de scholieren delen. Tessa van den Eeden werkt in verschillende kunstvormen zoals schrijven, tekenen en het maken van kostuums. "Ik wil deelnemers meegeven dat kunst overal om je heen is en dat het uiten van je struggles je sterker maakt en mensen zich minder alleen laat voelen." Illustrator en grafisch ontwerper Rik Stabel staat bekend om zijn illustraties van Eindhoven in een eigen unieke stijl. "Ik wil deelnemers vooral plezier brengen tijdens het maakproces." Diewke van den Heuvel is kunstenaar en activist met een camera. "Ik zie kunst als een middel waarmee de jonge kunstenaars meer van zichzelf kunnen leren. Via kunst kunnen mensen delen met elkaar en de wereld."

Samenwerking Kunstbende

Het Van Abbemuseum werkt binnen dit project samen met Kunstbende. Kunstbende gaat onder andere mee naar selectieronde op de scholen en stelt een wildcard beschikbaar voor hun programma voor deelnemers van Radically Mine! Deze worden bekend gemaakt tijdens de feestelijke opening op donderdag 11 april.

Deelnemende scholen

De volgende scholen doen mee aan deze editie: Gymnasium Bernrode (Heeswijk Dinther), Rodenborch College (Rosmalen), Augustinianum (Eindhoven), Rythovius college (Eersel), De Berkenschutse (Heeze), Were Di (Valkenswaard), Sint-Joriscollege (Eindhoven), Strabrecht College, (Geldrop), Peellandcollege (Deurne), Montessori College (Eindhoven), Visio Onderwijs Grave (Grave), Elde College (Schijndel), Koning Willem 1 College (Den Bosch), Huygens College (Eindhoven).