Ontmoet de sterren van de stomme film (kunstmenu- en CmK-activiteit)

“Kijk uit! Die trein dendert zo nog over ons heen!”

Even terug in de tijd… Naar de jaren 10 en 20 van de vorige eeuw. De eerste bewegende beelden worden vertoond. Het publiek is in eerste instantie geschokt, maar al snel heel enthousiast. Films zonder geluid, maar mét live pianomuziek zorgen voor een indrukwekkende belevenis.

Ook nu! In 2020. Tijdens de kunstmenu en CmK activiteit ‘Ontmoet de sterren van de stomme film’.

Op 9 januari werd Pand P heel even een filmzaal uit het begin van de vorige eeuw. Een kleine 200 achtste groepers bezochten tijdens het Nederlands Silent Film Festival een voorstelling die speciaal voor ons kunstmenu werd gemaakt.

De kinderen maakten via korte filmfragmenten kennis met o.a. Charlie Chaplin in Easy street en Laurel & Hardy in Liberty. Daan van den Hurk begeleidde de filmpjes met live pianomuziek. Tussen de filmpjes door legde hij de kinderen uit hoe de eerste film tot stand kwam, over waarom er live muziek werd gemaakt tijdens de film en vertelde hij over de ‘sterren van toen’.

Een paar weken eerder hadden de leerlingen onder leiding van Cultuurdocent Lynn Ansems in groepjes zelf een stomme film gemaakt. Het beste filmpje van iedere klas werd tijdens de voorstelling getoond en met veel hilariteit en applaus ontvangen.

 

 

Dit prachtige filmpje van Fatoumatta Sowe, Jannat Albarzangi, Setia van der Steen en Anischa Debisarun van basisschool Atalanta, was een daverend succes! Let op de expressieve gezichten van de jonge actrices en geniet van de enthousiaste reacties van het publiek!