ONTMOET: Renate van Maasakkers, coördinator mobiele digikist en cultuurcoach PO

Nieuw gezicht bij CultuurStation Renate van Maasakkers. Leuk, maar wie is dat dan?!

Heel in het kort: Mijn naam is Renate en ik ben:
44, vrouw van de liefste, moeder van twee durfal ’s, theaterdocent, ex-groepsleerkracht, spelletjesfanaat, dansgek, creatief, enthousiast, behulpzaam, nieuwsgierig, een snoepkont, een beetje een dromer en ik kijk graag naar gezichten die vol verwondering zijn van iemand die met passie met zijn of haar vak bezig is.

In mijn vorige baan op het kunstencentrum in Helmond mocht ik naast lesgeven aan de musicalgroepen hele mooie multidisciplinaire projecten leiden. Het tofste daaraan vond ik het zoeken naar een natuurlijke verbinding tussen de verschillende kunstvormen en tussen de mensen die ze beoefenden.
De Applausshow die ik mocht organiseren en regisseren was echt een hoogtepunt voor mij. Voor iedere act werden deelnemers uit 2 of 3 disciplines aan elkaar gekoppeld en samen vormden al die heel verschillende acts 1 grote show in Theater Speelhuis. 

Voor mij gaat kunst- en cultuureducatie om veel meer dan vaardigheden aanleren. Juist alles dat daaromheen ontstaat motiveert mij om het uiterste uit mezelf en leerlingen te halen. Door de lessen groeien er vriendschappen voor het leven. Leerlingen geven aan dat zij meer zelfvertrouwen hebben gekregen en zelfkennis. Er is meer begrip en acceptatie in de groep. Er ontstaat een plezierige energie in het lokaal. De fantasie wordt gepikkeld. Creativiteit groeit. Talenten komen bovendrijven en nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd. Daar heb je, ook als je niet verder gaat in een kunstvak, wat aan voor de rest van je leven.

Sinds april van dit jaar werk ik bij CultuurStation als cultuurcoach PO. Je zal mij dus niet snel tegenkomen in het voorgezet onderwijs, maar wie weet kan ik af en toe toch hulp bieden vanuit mijn achtergrond in theater of omdat ik de beheerder ben geworden van de Mobiele Digi-kist van CultuurStation. Dat is een kast vol materialen waar de docenten waar we mee werken gebruik van kunnen maken om hun vakgebied te combineren met techniek, programmeren en multimedia. Ontzettend leuk! Als de kast open gaat krijg je meteen zin om met de materialen aan de slag te gaan. De spullen vragen er gewoon om je creativiteit te gebruiken en op ontdekking te gaan.
Zeker weten dat we hiermee nog meer kinderen en jongeren kunnen verwonderen en inspireren.