KIJKTIP: De Blauwe Hond

De Blauwe Hond al gezien? Een geweldig inspirerend jeugdprogramma (Zapp) van schilder Jasper Krabbé die iedere aflevering optrekt met een andere Nederlandse kunstenaar.

 

Neem nou de aflevering Zelfportret van 16 december, met fotograaf Koos van Breukel. Die kan zo de klas in, om leerlingen te verwonderen en om hen te inspireren zelf aan de slag te gaan. Er zit bovendien een goede dosis relevante kunstgeschiedenis in: zelfportretten van Picasso, Rembrandt (en het Rijksmuseum) en Van Gogh worden getoond en besproken.

De kern van de uitzending wordt benoemd bij Van Gogh: het hangt er maar helemaal vanaf hoe je je voelt, hoe je zelfportret eruit komt te zien. Wat het programma verder heerlijk verteerbaar maakt is de humor en de goede, hedendaagse soundtrack. Maar toch vooral dat het een programma voor makers is: ze gaan lekker, in beeld, aan de slag en benoemen veel persoonlijke motieven en gedachtes bij hun eigen werk en dat van anderen. En het zijn (overwegend) mannen en dat is erg verfrissend en energiek. De (jonge) kijkers worden steevast aan het einde van iedere aflevering enthousiast uitgenodigd eigen werk te gaan maken en dat te uploaden op de website van De Blauwe Hond.

Zie het als bruikbaar materiaal voor de les, of om zelf inspiratie op te doen en in je les te kunnen gebruiken! Het duurt maar 15 minuten en het spoort kinderen aan om zelf aan de slag te gaan.