Glow 2022

Eindhoven maakt GLOW. Daar staat de organisatie van lichtfestival GLOW steeds meer voor. Het project met de scholen is daardoor de afgelopen jaren veranderd van GLOW For Kids naar Jij Maakt GLOW. Niet alleen de scholen worden betrokken, maar ook zusterscholen in het buitenland, kinderdagverblijven, zorginstellingen en alle inwoners van Eindhoven die willen bijdragen aan het lichtfestival. De opdracht voor scholen is universeler en individueler geworden en de hele school kan nu deelnemen. Natuurlijk zorgt CultuurStation er nog steeds voor dat de scholen de Glow-opdracht in de klas betekenis kunnen geven en de creativiteit van de kinderen kunnen stimuleren.

Atelier MCFW heeft voor CultuurStation een lesbrief met PowerPoint ontwikkeld voor alle groepen van het basisonderwijs en voor de brugklas van het voortgezet onderwijs. Op een hele mooie manier hebben ze de verbinding gelegd tussen het concept (graffiti waarmee jongeren een stad over kunnen nemen), kunst uit het Van Abbemuseum en de opdracht aan de stad. De lesbrieven gaan op een speelse manier over straatkunst in onze eigen stad en over kijken naar kunst. Ze lichten eenvoudige technieken uit straatkunst toe en dagen kinderen uit om hun fantasie te gebruiken.         
De lessen sluiten aan bij de kerndoelen van cultuureducatie en zorgen ervoor dat het festival voor de kinderen gaat leven en zij zich betrokken voelen bij GLOW en de stad. Zij zijn zelf immers de kunstenaars van het festival en weten daarom al weken voordat mensen het festival kunnen bezoeken wat er gaat gebeuren.         

 

GLOW 2022: van 12 tot 19 november  

Alle basisschoolleerlingen en brugklassers uit Eindhoven worden uitgedaagd zich aan te sluiten bij een groepje kinderkunstenaars: De Museum Monsters. Zij vinden het oneerlijk dat er alleen kunst van volwassenen in musea hangt en willen daar tijdens GLOW met een geheime actie verandering in brengen.         
Samen veroveren De Museum Monsters het Van Abbemuseum! Ze kunnen een monster tekenen die het museum insluipt en een button maken waarmee ze laten zien dat ze bij de geheime club horen. Kunstenaar Hugo Vrijdag (bedenker van het concept) helpt hen door met een groot gedeelte van hun tekeningen een lichtkunstwerk te maken dat geprojecteerd wordt op de muren in het museum en aan de buitenkant.        
Op de website Jij maakt GLOW worden alle monsters in een speciale galerij getoond aan de hele wereld. Het allerleukste is wel dat de kinderen dit jaar zélf hun kunstwerk op mogen komen hangen in het Van Abbemuseum! Maar…sssst dit is nog strikt geheim natuurlijk!  


GLOW organiseert op zondag 13 november een speciale avond voor alle kinderen en brugklassers van Eindhoven die een museum monster hebben gemaakt waar zij met hun ouders naar toe kunnen gaan. Zodra GLOW ons meer informatie hierover stuurt delen we dat met de deelnemende scholen. Je vindt de informatie dan ook via deze link.

 

Meedoen kan nog

Doet jouw groep/klas nog niet mee en ben je toch enthousiast geworden? Deelnemen is nog altijd mogelijk via de activiteiten op onze website: 

Laat even weten dat je meedoet met je groep via deze link voor PO en via deze link voor brugklas VO. Zo kunnen we de kunstenaar voorbereiden op het aantal monsters dat zijn kant op komt.