Digitale scheurkalender Eindhoven staat online!

De Digitale Scheurkalender Eindhoven staat online! Een inspirerend educatief initiatief van het Van Abbemuseum, STRP Festival, MU Play & Learn, Philips Museum en CultuurStation. De website is speciaal gemaakt voor leerlingen in de hoogste groepen van het primair onderwijs en presenteert 7 Eindhovense thema’s: Anders Kijken, Natuur en Heelal, De Straat, Uitvinders, Licht, Gebouwen en 75 jaar Vrijheid 2019-2020.

De Digitale Scheurkalender Eindhoven is een culturele ontdekkingstocht door Eindhoven die kinderen verrassend en met andere ogen naar hun leefomgeving doet kijken.

Echt Eindhoven

De Digitale Scheurkalender Eindhoven is vrij toegankelijk (inloggen met: eindhoven) en leert je het culturele erfgoed en DNA van Eindhoven écht kennen. We nemen leerlingen, leerkrachten en wie ook maar geïnteresseerd is mee naar bijzondere plekken, gebouwen en mensen in de stad. Je staat verwonderd over urban culture, architectuur, technische uitvindingen, kunst, design en nog veel meer. Eindhoven heeft ook zoveel te bieden: van Sterrenwacht in het Stadswandelpark tot bosflat, van Lempke tot jonge hiphop kampioenen, en van robots tot ontwerpers. Héél veel kunst en cultuur.

Interactief in de klas

Ben je nieuwsgierig en enthousiast geworden? Met de Digitale Scheurkalender aan de slag? Open dan de website op het digibord en kies een thema, of laat de leerlingen dat doen. Een handleiding heb je niet nodig, de Scheurkalender is makkelijk en vriendelijk in gebruik. Een kwestie van klikken en in gesprek gaan met de leerlingen.

Ieder item is een interactieve verkenning van een thema, uitgewerkt met korte teksten, foto’s en videofilmpjes en creatieve opdrachten. Aan de hand van open vragen bespreken je met de klas wat te zien is en hoe dat in Eindhoven zo gegroeid is. De Scheurkalender kan aansluiten op verschillende (school)thema’s of daar een introductie op zijn. Elk item, behalve Uitvinders, biedt bovendien een korte, uitdagende creatieve opdracht voor de klas.

Een les met de Digitale Scheurkalender Eindhoven kun je als leerkracht zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Je kunt elk thema zo lang bespreken als je nodig vindt en de creatieve opdracht direct doen of op een ander moment aanbieden, bijvoorbeeld als hiphop dans- of gymles (item De Straat) of les creatief schrijven (item 75 jaar Vrijheid). Een thema is ook prima in 2 of 3 lessen op te splitsen. Probeer het vooral zelf eens uit!

Reacties leerlingen

Leerlingen vinden een les met De Digitale Scheurkalender unaniem en opvallend ‘leuk!’. En daar hebben ze goede argumenten voor:  ‘alles is interessant’, ‘je leert meer over je land en stad’, ‘leuke en leerzame filmpjes’ en (heel eigentijds:) ‘goede en betrouwbare informatie’. Een leerkracht: ‘zo mooi gemaakt dit, zonde om het in een kwartiertje te doen’.

Meer informatie is te vinden op de projectpagina.

Illustratie van Helen Storm.