CMK

Verzamelen als een kunstenaar CMK

Net zoals een kunstenaar gaan leerlingen (buiten) materiaal verzamelen. Ze ordenen dit en stempelen ermee. Ze leren diverse technieken zoals wikkelen, doordrukken, verbinden, passen dit toe op hun eigen 'gevonden voorwerpen' en maken zo een nieuwe werk. Tot slot maken ze vanuit dit nieuwe werk een eenvoudige mobile die in evenwicht moet blijven.

Losse spulletjes zijn nog geen verzameling. De kinderen gaan goed kijken wat ze nu eigenlijk allemaal hebben meegenomen en hoe ze dit gaan combineren tot een verzameling. Groeperen op vorm, kleur en textuur, plaatsing van voorwerpen in een vlak, kleuren benoemen, soorten kleuren herkennen, vormsoorten, vormkenmerken, verschillen in textuur. De verzameling wordt nagetekend met potlood, kleurpotlood en waskrijt.

Daarna onderzoeken de kinderen het gevonden materiaal. Alle zintuigen worden ingezet. Kijken, ruiken, voelen, proeven, horen. Ontdekken, uitpluizen, uitproberen: vormsoorten, texturen, stempelen, licht en donker, vormkenmerken. O.a. met behulp van de lichtbak, spiegels en eigen zintuigen. 

De daaropvolgende les gebruiken we de gevonden voorwerpen om mee te stempelen; wat blijft er over van de vorm?

Er wordt vervolgens geƫxperimenteerd met diverse technieken.: Wikkelen, plakken, stapelen, doordrukken (net als muntjes onder papier, met een potlood), binden, inpakken, splijten, trekken, scheuren, vouwen, knopen, verbinden, verfrommelen.

De voorwerpen zijn het materiaal voor een nieuw kunstwerk; een beeld, een collage, een assemblage, een ketting, een (2D)mobiel, alles is mogelijk. De technieken van vorige les worden nu gebruikt om een werk mee te maken/samen te stellen

Tot slot maken de kinderen een staande eenvoudige mobile met aan de ene kant het (gewicht van) een gevonden voorwerp en aan de andere kant een of meer kralen.

Leerdoelen

Creërend
Receptief
Reflectief

Doelgroep

PO
SBO

Programmalijn

Beeldend/Design/Erfgoed/Kunst en Technologie (PO)

Disciplines

Beeldend

21ste eeuwse vaardigheden

Creativiteit

Data

In overleg