Teamtraining Procesgerichte didactiek bij beeldend onderwijs
“Leerlingen gaan gemotiveerd aan de slag, doorlopen een creatief proces en maken persoonlijke werkstukken. Ik ben er erg door verrast dat ik het zelf teweeg heb kunnen brengen.” (Susan, leerkracht groep 6)
Hoe zorg je ervoor dat álle leerlingen in de creërende flow komen?
De procesgerichte didactiek bestaat uit didactische stappen die leerlingen houvast geven om te onderzoeken én zich vrij te kunnen uiten. De basistraining leert je niet alleen de theorie van de procesgerichte didactiek, maar laat je de waarde van het creatieve proces ook vóelen. Tijdens het doorlopen van dit proces wordt constant een terugkoppeling gemaakt naar de hersenen: wat is het effect van deze processtap op creativiteit, betrokkenheid en leren? De didactiek wordt uitgelegd middels beeldend onderwijs, maar is te vertalen naar andere leergebieden en thematisch onderwijs. Deze training kan een school helpen bij het geven van structuur aan creativiteit op schoolniveau en lesniveau.
Hoe kan ik dit toepassen binnen het onderwijs dat ik al geef?
Het is mogelijk om onder begeleiding een procesgerichte beeldende les te ontwerpen voor je eigen groep. Vragen die hierbij vaak aan bod komen:
- Ik heb een idee voor een les, hoe maak ik dit nou procesgericht?
- Hoe maak ik de kaders voor een procesgerichte opdracht?
- Hoe kan ik de kinderen verder helpen bij het experimenteren?
- Welke vragen kan ik stellen om de kinderen creatief te laten denken of doen?
Wil je deze training (met of zonder begeleiding op de werkvloer) voor het team op je school aanvragen of heb je hierover vragen, neem dan contact op met de intermediair die gekoppeld is aan jouw school.
Over de trainer Karin Kotte - www.kunsteducatie.nl
Als trainer en adviseur Cultuureducatie en onderzoekend leren is Karin samen met scholen op zoek naar de kanteling van resultaatgericht onderwijs naar het onderwijs van de toekomst. Zij bekijk het creatieve proces breed. In ieder leergebied kan het creatieve proces ingezet worden om eigenaarschap van leren bij de leerlingen te leggen, het onderwijs betekenisvoller te maken en leergebieden te integreren. Zonder de aandacht voor het halen van de leerdoelen te verliezen. Karin is schrijver van de publicaties: Procesgerichte didactiek, de basis van cultuureducatie met Kwaliteit en De zes niveaus van procesgerichte didactiek. https://kunstedu.nl/pgd-6-downloads/
Over de begeleider procesgericht onderwijs Maaike Zwaan - www.kijk-raam.nl
Door de combinatie van haar achtergrond als leerkracht, IB’er, kunstenaar en beeldbegeleider is Maaike als geen ander in staat om de juiste vragen te stellen. Hierdoor zet zij de ander aan het denken over zichzelf en het gewenste onderwijs. Afstemming is in haar begeleiding het sleutelwoord, waardoor ieder zich op eigen wijze en tempo kan ontwikkelen. Maaike is er van overtuigd dat kunstonderwijs leerkrachten kan uitnodigen om hun eigen handelen en houding te onderzoeken, aangezien bij kunstonderwijs de focus op het proces móet liggen, om zo de wereld vanuit een ander perspectief te leren kennen.
Op school
In overleg
2025-2026
In overleg