Categorie van activiteit Leerplein
Soort activiteit Training
Doelgroep Leerkrachten PO, Cultuurprofessionals, Studenten

Procesgerichte didactiek; de didactiek voor creativiteit, eigenaarschap en betrokkenheid

Procesgerichte didactiek is de didactiek van kunstonderwijs, onderzoekend- en ontwerpend leren en andere onderwijsvormen waarbij de focus op het proces ligt.

“Zonder kennis over de procesgerichte didactiek voelt onderzoekend leren als een lege gereedschapskist.” (Uitspraak van een directeur)

De fasen en stappen van deze didactiek helpen de leerlingen om geen genoegen te nemen met het eerste antwoord dat ze vinden of bedenken. In het creatieve en onderzoekende proces gaan ze tot meerdere ideeën komen, autonoom denken, buiten hun kader en onderbouwde keuzes maken. Omdat het brein vanaf het begin optimaal geactiveerd is, werken leerlingen vanuit intrinsieke motivatie en nieuwsgierigheid.

Er wordt in de training gependeld tussen theorie, zelf ervaren en reflecteren op wat er gebeurt in je eigen brein. Je krijgt tools mee om gelijk aan de slag te gaan met je leerlingen.

Over de trainer Karin Kotte - www.kunstedu.nl

Als trainer en adviseur Cultuureducatie en onderzoekend leren is Karin samen met scholen op zoek naar de kanteling van resultaatgericht onderwijs naar het onderwijs van de toekomst. Zij bekijkt het creatieve proces breed. In ieder leergebied kan het creatieve proces ingezet worden om eigenaarschap van leren bij de leerlingen te leggen, het onderwijs betekenisvoller te maken en leergebieden te integreren. Zonder de aandacht voor het halen van de leerdoelen te verliezen. Karin is schrijver van de publicaties: Procesgerichte didactiek, de basis van cultuureducatie met Kwaliteit en De zes niveaus van procesgerichte didactiekhttps://kunstedu.nl/pgd-6-downloads/

Interesse in een teamtraining? Kijk dan eens naar Teamtraining Procesgerichte didactiek bij beeldend onderwijs.

 

Aanbieder(s)

CultuurStation

Locatie

Office-S

Datum

Woensdag 4 maart en 15 april van 14:00 – 17:00 uur

Schooljaar

2025-2026

Duur

2 bijeenkomsten van 3 uur