Categorie van activiteit CmK cultuurtraject basis route 2, CmK cultuurtraject op maat, Cultureel aanbod instellingen
Soort activiteit Lessenreeks
Doelgroep PO
Leerjaar Groep 1, Groep 2

Maken met Magiërs

De Ontdekfabriek en preHistorisch Dorp slaan de handen ineen voor een magische reis door de tijd!

De Middeleeuwse Magiër Merlijn en zijn draakje Dirk nemen je mee naar het verleden en vertellen over de vele wonderlijke ontdekkingen die zij hebben gedaan!

Zo hebben zij ontdekt hoe je vuur kunt maken, wat je met spiegels kunt doen en hoe je zelf verf kunt maken. In de klas gaan de leerlingen hiermee aan de slag, waarbij de verwondering over het magische van natuurverschijnselen de boventoon voert.

Voorafgaand aan de lessen ontvangt de docent een eerste lesbrief voor een voorbereidingsles. Deze bestaat uit een verhaal waarin Merlijn en zijn draakje worden geïntroduceerd en een tekenopdracht.

In de tweede les komen de deze karakters in het echt op bezoek! Merlijn en zijn draakje, die normaal in het preHistorisch Dorp wonen, laten de kinderen ervaren hoe het was om deze ontdekkingen te doen: vuur, spiegels, een ronde aardbol waar je niet van afvalt… een wonderlijke, interactieve voorstelling tussen klas, magiër en pratende (poppenkast)draak!

In de derde les neemt de magiër van de Ontdekfabriek de kinderen mee naar de wereld van het magnetisme. In deze les gaan ze echt zelf aan de slag!

Ze ontdekken dat de aarde eigenlijk een reuze magneet is. Alles om ons heen heeft immers een magnetisch veld. Daarom valt altijd alles naar beneden, richting de grond. Je lichaam heeft ook een magnetisch veld. Daardoor kunnen we op de grond blijven staan, zelfs al is de aarde een bol! De aarde trekt namelijk mensen en dingen aan. Magnetisme en de aantrekkingskracht van de aarde kun je pas voelen als het er niet meer is. In de ruimte is de aantrekkingskracht weg. Daarom zweven astronauten door de lucht.

De vierde en vijfde les worden door de leerkracht, in het eigen lesprogramma opgenomen op basis van een geleverde lesbrief, waarbij geluid en spiegels aan bod komen. Iedere les bestaat uit een moment van verwondering, kringactiviteiten, werkjes en activiteiten voor hoekenwerk. De materialen voor de vervolgopdrachten worden door de gastdocent meegenomen in de derde les. 

Om de reeks af te sluiten voeren de leerlingen, onder begeleiding van hun leerkracht, een magische, goochelshow op met alle trucs die ze de afgelopen lessen hebben ontdekt. Dit kan gegeven worden voor elkaar, bij een weeksluiting, voor ouders of een andere manier die bij de visie van de school past. Het preHistorisch Dorp levert historische kleding voor een extra middeleeuws, magisch tintje!

Aanbieder(s)

preHistorisch Dorp
De Ontdekfabriek

Locatie

Op school

Losse inkoopprijs

€ 500,- per groep

Datum

september t/m november 2021 en januari t/m maart 2022 lesdata in overle

Schooljaar

2021-2022

Duur

6 uur totaal: voorbereidingsles door docent (60 min), bezoek preHistorisch Dorp in de klas (introductie, meemaken, 60 min), bezoek Ontdekfabriek in de klas (uitwerking, maken, 60 min), Lesbrief (verder ontdekken en afsluiten met magische goochelshow en poppenkast, 3 keer 60 min)

Minimaal aantal leerlingen

minimaal 1 klas

Culturele competenties

Creërend
Receptief

Future skills

Creativiteit
Kritisch denken

Disciplines

Cultureel erfgoed
Kunst en Technologie
Theater

Meemaak-/maakactiviteit

Maken