Categorie van activiteit CmK cultuurtraject op maat, Cultureel aanbod instellingen
Soort activiteit Lessenreeks
Doelgroep PO
Leerjaar Groep 1, Groep 2

Maken met Magiërs

De Ontdekfabriek en preHistorisch Dorp slaan de handen ineen voor een magische reis door de tijd!

De Middeleeuwse Magiër Merlijn en zijn draakje Dirk nemen je mee naar het verleden en vertellen over de vele wonderlijke ontdekkingen die zij hebben gedaan!

Zo hebben zij ontdekt hoe je vuur kunt maken, wat je met spiegels kunt doen en hoe je zelf verf kunt maken. In de klas gaan de leerlingen hiermee aan de slag, waarbij de verwondering over het magische van natuurverschijnselen de boventoon voert.

Voorafgaand aan de lessen ontvangt de docent een eerste lesbrief voor een voorbereidingsles. Deze bestaat uit een verhaal waarin Merlijn en zijn draakje worden geïntroduceerd en een tekenopdracht.

In de eerste les komen de deze karakters in het echt op bezoek! Merlijn en zijn draakje, die normaal in het preHistorisch Dorp wonen, laten de kinderen ervaren hoe het was om deze ontdekkingen te doen: vuur, spiegels, een ronde aardbol waar je niet van afvalt… een wonderlijke, interactieve voorstelling tussen klas, magiër en pratende (poppenkast)draak!

In de tweede les neemt de magiër van de Ontdekfabriek de kinderen mee naar de wereld van het magnetisme. In deze les gaan ze echt zelf aan de slag!

Ze ontdekken dat de aarde eigenlijk een reuze magneet is. Alles om ons heen heeft immers een magnetisch veld. Daarom valt altijd alles naar beneden, richting de grond. Je lichaam heeft ook een magnetisch veld. Daardoor kunnen we op de grond blijven staan, zelfs al is de aarde een bol! De aarde trekt namelijk mensen en dingen aan. Magnetisme en de aantrekkingskracht van de aarde kun je pas voelen als het er niet meer is. In de ruimte is de aantrekkingskracht weg. Daarom zweven astronauten door de lucht.

In de derde en vierde les komt de magiër van De Ontdekfabriek terug om aan de slag te gaan met de thema's geluid en spiegels. Iedere les bestaat uit een moment van verwondering, een kringactiviteit en een werkje wat ze individueel of met een klein groepje doen.

Om de reeks af te sluiten voeren de leerlingen, onder begeleiding van de magiër uit het preHistorisch Dorp, een magische goochelshow op met alle trucs die ze de afgelopen lessen hebben ontdekt. Deze kan gegeven worden voor elkaar, voor ouders of op een andere manier die bij de visie van de school past. Het preHistorisch Dorp levert historische kleding voor een extra middeleeuws, magisch tintje!

Aanbieder(s)

preHistorisch Dorp
De Ontdekfabriek

Locatie

Op school

Losse inkoopprijs

€ 250,- per groep (kalenderjaar 2023)

Datum

31 oktober 2022 t/m 24 maart 2023.

Schooljaar

2022-2023

Duur

Les 1 en 5 bezoek preHistorisch Dorp in de klas, les 2, 3 en 4 bezoek Ontdekfabriek in de klas (introductie, uitwerking, maken en voorstelling, in totaal 5 lessen van 60 min per les).

Minimaal aantal leerlingen

minimaal 1 klas

Culturele competenties

Creërend
Receptief

Future skills

Creativiteit
Kritisch denken

Disciplines

Cultureel erfgoed
Maakonderwijs
Theater

Meemaak-/maakactiviteit

Maken
Meemaken