Categorie van activiteit Voorstellingen VO
Soort activiteit Voorstelling
Doelgroep VO, VSO
Leerjaar VMBO 1-2, HAVO 1-2, VWO 1-2-3, Speciaal onderwijs, Brugklas

Doe maar niet - Lara Knoops en Lotte Timmermans (VO)

‘Doe maar niet’ is een theatrale dansvoorstelling vormgegeven door twee dansers, Lara en Lotte. Het dansduet gaat over de fysiek gewenste afstand tussen mensen.

Wat vind je fijn? Wat niet? Hoe geef je aan wat je niet fijn vindt? Wat zijn jouw grenzen?
 

De voorstelling is geschikt voor de bovenbouw van de basisschool, het speciaal onderwijs en het middelbaar onderwijs. Het kijken en praten achteraf over de voorstelling vraagt wat van het creërende en reflecterende vermogen van de leerlingen. De leerlingen worden namelijk meegezogen in een duet dat letterlijk allerlei kanten op gaat. Verschillende emoties vliegen voorbij. Herkenbare relaties en situaties doen zich al dansend voor. Herkent de leerling zich hierin? Kunnen de leerlingen het associëren met situaties die zij beleven in het dagelijks leven? Wat doet deze beleving met hen? Dit opent een reflectief gesprek. Een nagesprek over grenzen. Je eigen grenzen kunnen voelen en durven aangeven.

Dit onderwerp zien Lara en Lotte als een groot belang in de sociale en emotionele ontwikkeling van jongeren en heeft meer aandacht nodig. Door middel van deze voorstelling kunnen diverse actuele thema’s aangehaald en besproken worden. Denk bijvoorbeeld aan het thema #metoo, huidhonger door COVID-19, seksuele voorlichting, effecten van social media, grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik.

Dansworkshop naar aanleiding van de voorstelling
Lara en Lotte zijn naast performers ook professionele dansdocenten. Hierdoor zijn er diverse mogelijkheden om op maat gemaakte workshops na de voorstelling plaats te laten vinden aan de hand van het thema. De leerlingen worden op een creatieve en speelse manier uitgedaagd in een workshop en ontdekken middels dans hun eigen grenzen, fysieke mogelijkheden en wellicht talenten! ‘Doe maar niet’ zet jongeren aan het denken. Het maakt hen bewust over (on)gewenst fysiek contact bij zichzelf en bij de ander. Deze voorstelling zal daarom een impact maken op het sociaal en emotioneel bewustzijn van jongeren. Hiermee willen wij, Lara en Lotte, een bijdrage leveren aan de maatschappij, als danser, dansdocent en vooral als respectvol mens

Aanbieder(s)

CultuurStation

Locatie

Op school

Losse inkoopprijs

€ 550 (1x), € 1500 (3x) excl reiskosten

Additionele kosten

€60 per workshop, minimaal 2 workshops

Datum

hele schooljaar in overleg

Schooljaar

2022-2023

Duur

45 minuten inclusief nagesprek

Maximaal aantal leerlingen

3 klassen

Culturele competenties

Receptief
Reflectief

Disciplines

Dans

Meemaak-/maakactiviteit

Meemaken