Categorie van activiteit CmK cultuurtraject op maat, Maak het mee!, Schoolvoorstelling
Soort activiteit Voorstelling
Doelgroep PO
Leerjaar Groep 7, Groep 8

Ali & Nino - Witte Raaf

‘Ali & Nino’ is een muziektheatervoorstelling over het zoeken naar je identiteit. Een verhaal over een oosterse jongen en een westers meisje wiens vriendschap op de proef wordt gesteld door een gedwongen vertrek uit Nederland voor één van de twee.

De voorstelling laat zien wat een gedwongen vertrek kan betekenen voor een kind en ook voor mensen om het kind heen. Wat doet het met een kind als het er niet mag zijn? Hoe vind je je identiteit zonder de veiligheid van een eigen plek? Wat is je thuis? Wij overbruggen culturele verschillen, door in het verhaal van de ander te duiken.

Witte Raaf laat zich inspireren door de betoverende roman ‘Ali en Nino’ van Kurban Said uit 1937. Deze roman vertelt over een liefdesgeschiedenis in Azerbeidzjan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit literaire meesterwerk uit de wereldliteratuur vertelt over de conflicten die ontstaan bij de samensmelting van culturen in een maatschappij waar van multiculturaliteit nog lang geen sprake was. Ali en Nino worden ook wel de Romeo en Julia van de oriënt genoemd.

Na deel één van dit tweeluik, de succesvolle voorstelling ‘Romeo is op Julia en Layla op Majnun’, slaat Witte Raaf opnieuw haar vleugels uit met een voorstelling over culturele diversiteit in Nederland aan de hand van een oud verhaal, een mythische schrijver en muziek uit verschillende culturen.

Eerder schreef Freek den Hartogh de muziek voor de met een Zilveren Krekel bekroonde voorstelling ‘Edward Scharenhand’ bij Theater Sonnevanck. Voor ‘Ali & Nino’ bestaat het muzikale concept uit de kracht van een duet. Elk instrument heeft zijn eigen karakter, elk muziekgenre zijn eigen kleur. Welke klank krijg je als twee instrumenten samen spelen die ogenschijnlijk niet bij elkaar passen door hun verschillende achtergrond? Hoe klinkt een duet tussen Ali’s Arabische zangstem en Nino’s basgitaar? Of een duet tussen Nino’s trompet en de saz van Ali’s vader? De personages ontmoeten elkaar en worden een duo. Freek kiest in de muziek voor de helderheid van een duet om ook muzikaal het verhaal te vertellen. Hij haalt inspiratie uit de oosterse en westerse muziekgeschiedenis. De Ali en Nino van Witte Raaf ontmoeten elkaar in de jazz, in hun eigen vrije muzikale taal.

‘Ali & Nino’ is een coproductie van Witte Raaf en Theater Zuidplein.

 

Aanbieder(s)

CultuurStation

Locatie

Muziekgebouw Eindhoven

Losse inkoopprijs

€ 10,50 per leerling 

Binnen Schoolvoorstellingen geldt een prijs van €10,50 per leerling als er in totaal 200 leerlingen deelnemen.Als je inschrijft met minder leerlingen dan proberen we de zaal aan te vullen met groepen van andere scholen.

Additionele kosten

De reflectie les (60 minuten) is aan te vragen voor €60,00 per groep/les

Datum

7 maart 2022

Schooljaar

2021-2022

Duur

50 minuten

Maximaal aantal leerlingen

250

Culturele competenties

Creërend
Receptief

Disciplines

Muziek
Theater

Meemaak-/maakactiviteit

Meemaken