De Toren van de wijk...

In 2020 vieren we het honderdjarig bestaan van groot Eindhoven samen met alle stadsdelen: Woensel, Strijp, Tongelre, Gestel, Stratum en Eindhoven centrum.
Vanaf april bouwt Museum door de stad daarom elke maand een toren in één van de wijken. Deze ‘Toren van de wijk’ wordt gevuld door wijkbewoners met verhalen en objecten die samen de identiteit van de wijk en de ontwikkeling van de afgelopen 100 jaar laten zien. Scholen maken natuurlijk een belangrijk onderdeel uit van elke wijk.

CultuurStation en Museum door de stad nodigen daarom de scholen in de wijk uit door middel van een gratis lessenreeks mee te werken aan het vullen van de toren en te delen in de feestvreugde!

CultuurStation heeft samen met cultuurprofessional Cindy de Graaff een gratis lessenreeks ontwikkeld. Hierin doen kinderen uit groep 6 onderzoek naar de wijk zoals deze vroeger was en zoals hij nu is. Ook bedenken zij hoe de wijk er in de toekomst uit zou kunnen zien.
Vanuit dit onderzoek creëren zij onder leiding van een cultuurprofessional een nieuw wapenschild voor de eigen wijk.
De schilden worden door Museum door de stad aan de toren gehangen en na een feestelijke opening kan iedereen (inclusief de burgemeester) de tentoonstelling komen bewonderen.

Hoe ondersteunt CultuurStation de school?

  • We zorgen voor een gratis lessenreeks die deels door een cultuurprofessional (3 lessen) en deels door de eigen leerkracht (2 tot 3 lessen) wordt uitgevoerd in groep 6. De leerkracht ontvangt voor deze lessen een duidelijke lesbrief.
  • We brengen de school in contact met Museum door de stad. Zij zorgen voor het basismateriaal (de schilden), zorgen dat alle schilden een mooie plaats aan de toren krijgen en dat de tentoonstelling aan de toren feestelijk geopend wordt.

Deelnemen
De lessen vinden plaats vanaf april tot aan einde schooljaar 2019 2020.
Ze worden gratis aangeboden aan de groepen 6 van de scholen die het dichts bij de toren staan. Er kunnen in elke wijk 3 scholen meedoen met de groepen 6.

Staat jouw school wat verder weg, maar wil je heel graag meedoen? Laat het even weten aan Renate.van.maasakkers@cultuurstation.nl dan kijken we of er in jouw wijk nog plaats is aan de toren.

Wanneer en waar worden de torens gebouwd?

4 april - 26 april: PARK MENSFORT, WOENSEL

9 mei - 31 mei: FRANZ LEHARPLEIN, GESTEL

6 juni - 28 juni:  TRUDOPLEIN, STRIJP

4 juli - 26 juli: Grasveld rotonde Gen. Cronjestraat/ Jozef Israelslaan/ TONGELRE

5 september - 27 september: GERARDUSPLEIN, STRATUM

17 oktober - 15 november: STADHUISPLEIN, CENTRUM