'Proef de Toekomst' inspireerde

We kijken terug op een mooie Inspiratiedag bij Robot Love in de Campina Melkfabriek. Als je, zoals ons netwerk, cultuureducatie volop geïntegreerd wilt zien in het onderwijs, zodat jonge mensen zich breder en creatief kunnen ontwikkelen, dan kun je een en ander gebruiken: visie, samenwerking, vernieuwing en… inspiratie! Dat is wat we op 21 november met ‘Proef de Toekomst’ wilden aanbieden en gezien de reacties is onze opzet geslaagd.

   

Eerst streek de Stichting Niet Normaal neer in Strijp-S om de ‘expo experience’ Robot Love te organiseren in de stad, inclusief een aansprekend en goed doordacht educatie aanbod. Kort daarna gaf Ruud Veltenaar een prikkelende lezing op basisschool De Boog, met onze directeur Beppie Remmits in het publiek. Smakelijke ingrediënten voor ‘Proef de Toekomst’: aan tafel bij Robot Love, Ruud Veltenaar als pepermolen en cultuuronderwijs als bindmiddel.

 

Ruud Veltenaar maakte woensdag veel indruk. Afwisselend confronteerde en amuseerde hij de aanwezige leerkrachten, docenten, educatiemedewerkers en andere gasten met zijn visie op “onze wereld die in sneltreinvaart transformeert naar een volgende fase in onze beschaving”. Hij blijkt een spreker te zijn die je zó meeneemt, dat je veel aanneemt van wat hij zegt. Maar een chip in je nek als extra cortex… dat zal toch niet…? Bestaat al!

Veltenaar rammelde ons wakker door de “ontketende toekomst” af te zetten tegen ons onderwijssysteem, dat volgens hem “ernstige weeffouten” vertoont: klassikaal onderwijs, “als het lastig wordt dan moeten kinderen het alleen doen” (bij Cito-toets of examen) en leerlingen moeten veel te jong grote keuzes maken. Hij dringt overtuigend aan op onderwijs als “klantgericht maatwerk”, dat op zoek gaat naar het potentieel van leerlingen; van onderwijsplicht naar recht op leren. Minder stress, winstdenken en presteren. Meer echte waarde creëren voor anderen en voor de samenleving, daar gaat het in de nabije toekomst om, filosofeert hij.

 

Nog na vibrerend van alle denkstof vormen de deelnemers aan de Inspiratiedag hierna groepjes voor rondleidingen en workshops. De Rondleiding Art Based Learning door Robot Love in de imposante Melkfabriek is met name positief ervaren, als nieuwe en meer persoonlijke invalshoek om naar kunst te kijken. In de verschillende workshops wordt enthousiast vakoverstijgend samengewerkt. Robotica, wetenschap en techniek, elektriciteit en geleidend materiaal, programmeren, tekenen, verhalen vertellen, het komt allemaal voorbij. Dat wil je ook wel de klas in halen, vangen we op.

 

Tevreden sluiten we ons aan bij de deelnemers: het was een fijne middag. ‘Locatie en expo (beetje koud maar) top’, ‘veel ideeën opgedaan’, een ‘ijzersterke keynote’ (‘inkijkje in de toekomst’), ‘leuke workshops’, ‘goede ontmoetingen’ en een ‘heerlijk diner’.

En wat betreft de toekomst, die van cultuuronderwijs in het bijzonder: geen fear maar Feeling Exited And Ready. Met dank aan omdenker Ruud Veltenaar.