Made in Eindhoven: From The Snow-Covered Hill door Matte! Nande?

Matty Jorissen en Wijnand Driessen hebben een indrukwekkende korte animatiefilm gemaakt, From The Snow-Covered Hill, hier in Eindhoven. Ze zijn jong, creatief en bovenal geïnspireerde en getalenteerde tekenaars en storytellers. Hun kwaliteiten en ambities, samen met het thema van de film – een jongen van 12 jaar die wordt gepest en wat dat met hem doet – maakt hen, maakt animatiestudio Matte! Nande? interessant voor het onderwijs.

Matty en Wijnand willen graag het voortgezet onderwijs in met de animatiefilm (14 min.). De film kan worden gekoppeld aan de vakken tekenen en ckv maar kan ook worden ingezet om pesten bespreekbaar te maken in de klas of op school. De makers zullen de leerlingen zeker inspireren, zowel wat betreft de inhoud en het tekenen en animeren maar zeker ook als jonge, lokale en creatieve professionals. De film beleeft binnenkort haar Eindhovense première. Op dit moment wacht Matte! Nande? op de toekenning van het Snelgeldfonds van een subsidie om educatiemiddelen bij workshops te ontwikkelen.

Bekijk de kersverse trailer van From The Snow-Covered Hill.

Tijdens het Nederlands Film Festival in februari is FROM THE SNOW-COVERED HILL in de schijnwerpers gezet als succesvol crowdfunding project. Matty en Wijnand werden ook geïnterviewd over hun film:

Hoe zouden jullie het hoofdpersonage, Will, omschrijven?

“Het is een teruggetrokken jongen, die ongevraagd op een kostschool terecht komt en daar geen sociale contacten legt en zelfs gepest wordt. Hij voelt zich ongelukkig, tot er een klein vogeltje in zijn leven komt.” (…) “We hadden nooit echt de insteek om heel serieuze dingen te maken. We wilden heel graag de ‘verloren kunst’ van handgeschilderde animatie terug brengen en in stand houden. Het verhaal schreef zichzelf naarmate we bezig waren. De inspiratie komt van observaties van pestgedrag uit ons eigen leven, als ook de verhalen die jaarlijks weer op pijnlijke wijze te vaak de pers blijven halen. Langzaamaan bleek de film steeds meer te gaan over eenzaamheid, depressie en bovenal vluchten, met het pesten als katalysator van dit alles. Het thema is nu heel duister en sprookjesachtig tegelijk en dat is een hele bijzondere combinatie. Met animatie kun je toch altijd net een stapje verder gaan. Tijdens de voorvertoning hebben we gemerkt dat de film echt discussie oproept. Daar zijn we heel erg blij mee.”

Lees hier het volledige interview met Matty en Wijnand.

Contact opnemen met Matte! Nande? over workshops of de vertoning van hun animatiefilm op school kan via Wijnand Driessen: info@matte-nande.nl